fbpx
Таг: Лука Нижетиќ

таг: Лука Нижетиќ

Најпознатите песни за Амстердам од бившојугословенските простори

Уште од седумдесеттите години на минатиот век, музичарите од просторите на бивша Југославија прават песни посветени на Амстердам, град кој во поп културата на регионот има добиено скоро митски имиџ поврзан со можности за однесување ослободени од стегите на традиционалниот балкански морал. Има најмалку седум песни насловени „Амстердам“, а во уште барем десетина градот се споменува во поголема или помала...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...