fbpx
Таг: литература

таг: литература

Отворен малиот новогодишен саем на книгата на „Темплум“ со разговори за два романа

Со разговор за книгите „Разнишан свет“ од Ирина Јурчева и „Ходник кон амнезија“ на Александра Мачковска, вчера започна програмата на годинешниот Мал новогодишен саем на книгата кој по 12-ти пат се организира од страна на издавачката куќа „Темплум“ Разговорот се одвиваше во делот пред стрип-книжарницата „Гладно срце“, во пријатна атмосфера со вљубеници во книжевноста кои стоеја на студено. Публиката, пиејќи...

Илустративен хор преку дигитални дела инспирирани од уметноста на Блаже Конески

На Факултетот за ликовни уметности во Скопје е отворена изложба на илустрации за јубилејната книга: „Блаже Конески - поезија и кратка проза“. На оваа ликовна изложба учествуваат седум автори: Гоце Илиевски, Владимир Илиевски, Марија Конеска, Филип Велковски, Елена Ѓорѓиевска, Иван Коминовски кои се претставуваат со 3 дигитални илустрации инспирирани од поезијата на македонскиот великан и тука е наградената авторка...

Македонската поетска реч презентирана во Софија

Поезија од вкупно 16 македонски автори, беше презентирана во Галеријата на Столичната библиотека во Софија, а во исто време уште и во 12 други бугарски градови, во рамките на шестата „Европска ноќ на литературата“. Љубителите на поетската реч можеа да ги слушаат стиховите на Славе Ѓорго Димоски, Ристо Јачев, Влада Урошевиќ, Михаил Ренџов, Анте Поповски, Радован Павловски, Лилјана Дирјан, Никола...

Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура во Охрид

Од денеска до 26 јуни, во Охрид се одржува 49. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура. Осумдесет стипендисти од 17 држави ќе бидат дел од годинешниот македонистичко-славистички собир, во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Семинарот се одржува во Конгресниот центар на Универзитетот. Во рамките на семинарот ќе се одбележат 1.100-годишнината од смртта на св. Климент Охридски,...

Радмила Шекеринска: Русија го заостри односот кон Западот заради внатрешни причини

Радмила Шекеринска е една од оние политичарки во земјава која била на високи функции и во државата и во својата матична партија – СДСМ. Побаравме мислење за некои актуелни...