fbpx
Таг: линдан

таг: линдан

Се исчисти и четвртиот дел од малата депонија со линдан во ОХИС, останува уште еден

Заврши чистењето на четвртиот лот од малата депонија со линдан во ОХИС. Во периодот од март до јуни ископани се 450 тони на HCH отпад и 250 тони земја контаминирана со линдан. Целата количина е спакувана во специјализирани буриња во кои ќе се транспортира на конечно уништување. Од Министерството за животна средина информираат дека 240 тони линдан ископани од четвртиот...

Продолжува чистењето на линданот во ОХИС, но нема пари да се доврши малата депонија

Чистењето на малата депонија со линдан во ОХИС ќе започне деновиве, по пауза од седум месеци. Ќе треба да се ископаат нови 450 тони на HCH отпад и 250 тони на HCH контаминирана земја од четвртиот лот на депонијата, а работите на терен се очекува да бидат завршени до крајот на јуни. Опасниот отпад, како и претходните количини, дел по...

Чистењето на линданот во ОХИС паузира веќе шест месеци, малата депонија нема да се заврши ниту годинава

Чистењето на токсичниот линдан во ОХИС паузира веќе шест месеци. Во август лани заврши ископувањето на третиот дел од малата депонија и од тогаш работите се во мирување. Министерството за животна средина минатата година најави дека чистењето на четвртиот дел од малата депонија ќе продолжи од овој месец, но сега и тој термин се поместува за средината на март. Причините...

Обезбедени се 2,5 милиони евра за дочистување на малата депонија со линдан во ОХИС

Обезбедени се нови 2,5 милиони евра за довршување на чистењето на малата депонија со линдан во ОХИС. Министерката за животна средина Каја Шукова информираше дека дел од парите се обезбедени од домашниот буџет, а дел се од донатор, со што се затвора финансиската конструкција за завршување со чистањето на оваа жешка точка. Сите средства кои се собираат се префрлаат во...

Нема пари, чистењето на линданот од малата депонија во ОХИС се пролонгира

Расчистувањето на четвртиот дел, од вкупно пет кои треба да се исчистат од малата депонија со линдан во историското жариште ОХИС во Скопје, ќе започне дури во февруари идната година. Иако третиот лот е исчистен уште летово, а и поголемиот дел од отпадот што се ископа е веќе извезен и уништен, сепак процедурата за конечно решавање на овој голем...

(ИНТЕРВЈУ) Шукова: Срамно е што немаме ниту една депонија по европски стандарди

Министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова во интервју за Мета.мк зборува за некои од најважните прашања за животната средина во земјата, а тоа се третманот на отпадот и отпадните води, процесите на воспоставување на основна инфраструктура по европски стандарди и за текот на изградбата на регионалните депонии и скопската пречистителна станица, како и за обезбедувањето на...

Расчистувањето на малата депонија со линдан во ОХИС не влијае на квалитетот на воздухот

Нема испарувања и зголемени концентрации на линдан во населените места околу ОХИС. Мерењата на параметрите во воздухот на четири локации, од кои две се во населбите околу кругот на фабриката, покажуваат дека ископувањата на опасниот отпад од малата депонија нема влијанија врз животната средина и здравјето на луѓето. Според податоците од Државниот инспекторат за животна средина, во некогашната хемиска фабрика...

Околу 80 тони линдан ископани од малата депонија во ОХИС извезени во Франција

Околу 80 тони линдан ископани од малата депонија во ОХИС вчера беа извезени на уништување во Франција. Третиот дел од депонијата започна со расчистување минатиот месец и досега се ископани и спакувани 231 тон на HCH отпад кои ќе бидат транспортирани на уништување во текот на следниот период. Како што информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање,...

По повеќе од шест месеци пауза продолжи чистењето на линданот во ОХИС

Продолжи чистењето на линданот од малата депонија на ОХИС. По повеќе од шест месеци прекин во работите на терен, месецов конечно беше финализиран Планот за ремедијација подготвен од компанијата Полиеко и ископувањето на опасниот отпад продолжи во третиот лот од депонијата. Како што информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање, во овој дел од депонијата треба да...

Четири месеци не се работи во ОХИС, крајниот рок за расчистување на линдaнот од малата депонија ќе се пролонгира

По четири месеци пауза, неделава се очекува да продолжи чистењето на малата депонија со линдан во ОХИС. Застојот во расчистувањето на опасниот отпад бил заради спроведување на тендер за избор на компанијата која ќе ги изведува работите на терен, на кој повторно е избрана грчката Полиеко, што ги исчисти и претходните два дела од депонијата. Се работи и на...

Микроорганизми што го јадат линданот може да нè спасат од огромното загадување од ОХИС

Разложување на опасниот токсин линдан со помош на микроорганизми е истражувањето кое го спроведе младата научничка Марија Тодоровска Ивковиќ со својот тим, во рамките на Програмата за поддршка на млади еколози „Д-р Љупчо Меловски“ на Македонското еколошко друштво (МЕД). Ослободувањето од отровниот пестицид, кој со децении го загрозува здравјето на жителите на Скопје и ги загадува почвата и подземните...

Идејата на Марија Тодоровска за чистење на линданот во новата епизода на „Шорткат“

Во разговорот со младата научничка Марија Тодоровска за нејзината мотивација да почне да ги испитува микроорганизмите и нивната улога во природата, дознаваме повеќе за нејзината генијална идеја за чистење на опасниот линдан од ОХИС. Покрај ова како главна тема, во новата епизода на „Шорткат“ информираме за кратењето на материјалот за државна матура, како и за Светскиот ден на лицата со...

Дивата депонија со линдан кај Пеленица во фокус на новата епизода на „Шорткат“

Опасноста која демне од третата дива депонија со линдан од ОХИС, лоцирана на местото Пеленица во близина на скопската населба Драчево е главната тема која ја третираме во 73-тата епизода на емисијата „Шорткат“. Ја пренесуваме сликата од оваа депонија каде се складирани огромни количини токсичен отпад без никаква заштита. Во новите вести за млади информираме за протестот и бојкотот на...

На загадувањето од ОХИС му нема крај, линдан има и во реката Вардар пред Велес

Линдан има и во водите на реката Вардар пред Велес, покажале истражувањата на професорот Трајче Стафилов од Институтот по хемија на ПМФ. Загадувањето на подземните води од малата и големата депонија во кругот на ОХИС, но и од онаа во Пеленица која нема никаква заштита, се очигледни. Професорот Стафилов вели дека влијанијата не се задржуваат само на водите, туку...

Два дела од малата депонија со линдан во ОХИС се целосно исчистени, извезени се 960 тони отпад

Два дела од малата депонија со линдан во ОХИС се целосно исчистени, а 960 тони отпад се веќе извезени во Франција. Спакувана е и контаминираната почва извадена од исчистениот дел од депонијата во седум метални контејнери. Од нив три се веќе извезени во Германија заради деконтаминација, а останатите четири чекаат да се извезат исто така во Германија. Според информациите од...

На локалитетот Пеленица во Драчево има над 40.000 тони линдан складиран без никаква заштита

Високи концентрации на линдан (НСН) покриен со отпад од стакло покажале испитувањата што Министерството за животна средина ги направи на локалитетот Пеленица што се наоѓа над скопската населба Драчево. Опасниот отпад од ОХИС не бил ставен во бетонски базени, како што е случајот со двете депонии во кругот на фабриката, што ја прави Пеленица особено опасна за загадување на...

Малата депонија со линдан во ОХИС може да е подлабока и да има повеќе опасен отпад

Малата депонија со линдан на ОХИС може да е подлабока и да има поголеми количини на контаминиран материјал. Министерот за животна средина Насер Нуредини неодамна информираше дека ископувањето во втората фаза од чистењето на оваа жешка точка покажало дека во некои делови базенот е подлабок од максималната длабина од 2,5 метри, што беше утврдена во испитувањата за физибилити студиите...

Македонија ќе го зајакне партнерството со УНОПС за справување со историските “жешки” точки

Земјава сака да ја интензивира и прошири соработката со Канцеларијата на Обединетите Нации за проектни услуги (УНОПС) за решавањето на проблемите со индустриските жешки точки. За ова се разговарало на работната средба на министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини со вршителот на должност извршен директор на Канцеларијата на Обединети Нации за проектни услуги (УНОПС), Јенс Вандел,...

Се испитува загадувањето со линдан на почвата и водите во Пеленица

Ќе се испитува загаденоста на почвата и подземните води на локалитетот Пеленица покрај Драчево, каде што е закопан опасен отпад линдан од ОХИС. Ова е прво испитување на состојбата со животната средина на овој локалитет, откако пред три години беше поставена ограда за да се спречи движењето во контаминираната област. Во Пеленица не се знае колкави количини отпад е закопан,...

Загадената почва од малата депонија со линдан на ОХИС ќе почне да се извезува во Германија

Извозот на земја контаминирана со линдан, која се ископува од малата депонија на ОХИС конечно ќе може да почне, откако е обезбедена транзитната дозвола од Бугарија на која се чекаше подолго време. Почвата, за разлика од линданот, кој се транспортира со брод преку Солунското пристаниште до Франција, ќе патува по копнен пат низ повеќе држави на Европската Унија. Крајната...

Поради пожарите, исклучени се два далекувода во Неготинско од безбедносни причини

Двата далекуводa на потегот од Пепелиште кон село Лакавица се исклучени од безбедносни причини со цел да се овозможат безбедни услови за интервенција од воздух и копно во гаснењето...