fbpx
Таг: квалитет на воздух

таг: квалитет на воздух

УНДП со шведски пари ќе го намалува загадувањето на воздухот во македонските општини

Со финансии од Шведска, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) ќе реализира мерки за намалување на аерозагадувањето и за зајакнување на капацитетите на македонските општини. За реализација на Програмската рамка, Шведска обезбедила финансиска поддршка во висина од 4,13 милиони американски долари, а националното кофинансирање е во висина од половина милион долари преку Бирото за регионален развој. Со свои...

Фишинг сајтови: Ако сакате да го проверите квалитетот на воздухот, треба да учествувате во наградна игра!

Веб-страницата за проверка на квалитет на воздухот веќе извесен период јавува неправилности, односно кога корисниците ќе ја посетат страницата, прво им се бара да учествуваат во наградна игра за да освојат мобилен телефон. Најверојатно станува збор за т.н. фишинг сајтови, односно вид на измами од неовластени корисници кои преку користење лажни пораки од е-поштата и лажни веб-страници се обидуваат...

Воздухот во Скопје енормно загаден, Министерството за животна средина трет ден не објавува податоци

Магливо време и енормно загадување на воздухот во Скопје има веќе трет ден по ред, а Државниот автоматски мониторинг систем за загадувањето со ПМ-10 честички има последни податоци само за 20 декември. Во меѓувреме, на светската мапа на аерозагадување Скопје се наоѓа на петтата позиција, заедно со Лахоре, Њу Делхи, Сараево и Мумбаи. На специјализираната веб-страница на Министерството за животна...

Од идниот месец ќе се знае колку е загаден воздухот во Охрид

Нова мониторинг станица, која ќе биде дел од платформата на Државниот мониторинг систем на Министерството за животна средина, ќе мери каков е квалитетот на воздухот во Охрид. Мерната станица е поставена на една од главните сообраќајници во градот, на булеварот „Туристичка“ во непосредна близина на спортскиот центар „Климент Колески“, а се очекува најдоцна до средина на ноември да биде...

Ревизорите тврдат: Преземените мерки во последните три години не го намалија аерозагадувањето

Иако претставуваат позитивен чекор, со преземените активности во изминативе три години не се постигнати утврдените цели и посакуваните ефекти во однос на намалување на загадувањето на воздухот, заклучил Државниот завод за ревизија (ДЗР) во Конечниот извештај за извршена ревизија за следење на препораките што ги дале ревизорите во 2018 година на тема „Квалитет на воздухот - кооперативна ревизија“. „Надзорот и...

Проработеа сензорите за мерење на квалитетот на воздухот во Охрид

Профункционираа станичните сензори за следење на квалитетот на амбиенталниот воздух во Охрид. Станува збор за 11 станични сензори што се веќе поставени, а нови три вакви уреди ќе се монтираат по нова година во ОУ „Св. Климент Охридски“, спортската сала „Атина Бојаџи“ и ОУ „Христо Узунов“. Следењето на податоците е во рамките на проектот финансиран од ЕУ „AIRTHINGS“, при...

Полска ги крши европските стандарди за квалитет на воздухот, пресуди Судот на ЕУ

Судот на Европската Унија пресуди дека Полска не ги исполнила барањата на европското законодавство за ограничување на загадувањето на воздухот. Според директивите на ЕУ од 2008 година, земјите-членки на Унијата мора да го намалат загадувањето на воздухот за да го заштитат здравјето на луѓето. Европската комисија (ЕК) во декември 2015 година ја даде Полска на суд, затоа што меѓу 2007 и...
Superman Batman WonderWoman image by DC

Гал Гадот, Хенри Кавел и Бен Афлек ќе играат негативци во новите „DC“ филмови

Гал Гадот - една од најубавите актерки во Холивуд која има еврејско потекло и е најпозната по својата маркантна улога на „Wonder Woman“ (Вондервуман), заедно со Хенри Кавел, познат...