fbpx
Таг: куќа на робевци

таг: куќа на робевци

Се уредува Куќата на Робевци во Охрид

Министерството за култура преку Завод и музеј од Охрид, изврши комплетна санација на фасадата на најпознатиот објект во стилот на старата градска архитектура во Охрид - Куќата на Робевци. Беше променета целата надворешна столарија и беше реконструирана покривната конструкција. Во моментов, работите продолжуваат со уредување на ентериерот на репрезентативниот објект на охридската староградска архитектура. Со проектот, за чија реализација од буџетот на...

Музејски културен центар „Лапидариум“ во комплексот „Куќа на Робевци“ во Охрид

Во рамките на музејскиот комплекс „Куќа на Робевци“ во Охрид почна да функционира музејскиот културен центар „Лапидариум“, кој беше целосно обновен со средства на Министерството за култура. Музејскиот простор, кој е опремен со современи елементи, ќе служи како центар за презентација и за продажба на информативен и на стручен публикуван музејски материјал, како и за презентација на значајни сувенирски предмети...

Изложба на Владимир Пајиќ-Пајо во Охрид

Изложба на Владимир Пајиќ-Пајо од Белград, Србија, ќе биде отворена во Лапидариумот на Куќата на Робевци, вечерва во 20 часот. Станува збор за самостојна изложба на слики, масло на платно, насловена „Богови“. До крајот на летната сезона, во рамките на годишната програма на НУ Завод и музеј од Охрид, ќе биде организирана уште една изложба на Бојан Костантиновиќ од Лесковац, Србија.

Ликовни изложби во галеријата на Куќата на Робевци

Во вторник, 29 мај, НУ Завод и Музеј од Охрид ја отвора сезоната на постојани ликовни изложби, во атрактивниот галериски простор - Куќата на Робевци. Првата изложба ќе биде на кинески уметник, чие име, како што велат, заради ексклузивност, ќе биде соопштено непосредно пред отворањето. – Ова лето ќе имаме интересни изложби, нема да станува збор само за класични изложби на...

(Видео) Пожарникарите и цивилите заробени на Огражден се евакуираат со хеликоптер

Градоначалникот на Општина Ново Село, Ѓорѓе Божинов, пожарникари од струмичката противпожарна бригада и неколку граѓани попладнево се нашле опколени од огнените јазици на планината Огражден каде што во моментов...