fbpx
Таг: кујна

таг: кујна

Далеку сме од енергетска ефикасност, некои граѓани немаат бања и кујна во домовите [инфографик]

Енергетската ефикасност и производството на електрична енергија од сончеви колектори се неостварлива реалност за најголем дел од македонските домови, а дел од граѓаните во земјава се соочуваат со проблем за задоволување на најосновните животни потреби од минатиот век - вода за пиење, канализација и струја. Државниот завод за статистика (ДЗС) го објави најновиот сет на податоци добиени од пописот...

Дваесетина деца се затруле со храна во одморалиште во Дојран

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) соопшти дека изминатиот викенд се регистрирани два случаи на можни труења од храна, и покрај тоа што оттаму редовно апелираат и упатуваат препораки како да се ракува и да се консумира храната во летниот период. Поголемо труење имало во детското одморалиште во Дојран, при што со симптоми на труење, како повраќање и дијареа, хоспитализирани...

Ќе се унапредува гастрономската култура во Македонија

Во пресрет на главната туристичка сезона, Асоцијацијата на готвачи на Република Македонија „Гастромак“, ќе почне со нови обуки за традиционални готвачи. Обуката ќе тргне од Охрид, како најрепрезентативен туристички центар во земјата, а ќе продолжи во сите градови, особено во делот на хотелиерството и на ресторанската услуга. – Институционално сакаме да направиме курсеви за обука за старата традиционална кујна што ја имаме,...

„Вкусот на Франција“ в понеделник во Скопје

Амбасадата на Франција и Францускиот институт во Скопје, в понеделник, на 21 март во 18.30 часот во соработка со „Јавна соба“, го организираат по втор пат настанот „Вкусот на Франција“. Готвачот Марк де Јонг ќе подготви вечера за 200 гости. „Вкусот на Франција“ е организиран по иницијатива на реномираниот готвач Aлен Дикас и на Министерството за надворешни работи и меѓународен...

Отворена народна кујна во Зрновци

Во општина Зрновци почна да работи народна кујна, која е 49. по ред што се реализира со програмата на Министерството за труд и социјална политика во повеќе градови во Македонија. Народната кујна на почеток ќе ја посетуваат осум граѓани од општината, а нивниот број ќе се зголеми бидејќи уште десетина граѓани поднеле документи за користење на услугата во неа.

Филмот „Скејтањето не е за девојчиња“ со две награди на Сараевскиот филмски фестивал

Најновиот филм во подготовка „Скејтањето не е за девојчиња“ на режисерката Дина Дума, а во продукција на „Сестри и брат Митевски“ освои две награди за развој во програмата Синелинк...