fbpx
Таг: КСЗД

таг: КСЗД

Тужба против Град Скопје оти не обезбеди бесплатен превоз за студентите од приватните универзитети, најавува КСЗД

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) ќе поднесе тужба за заштита од дискриминација од јавен интерес (Actio popularis) за остварување на правото на бесплатен јавен превоз за сите студенти од приватните универзитети, објави Радио МОФ. Од КСЗД за Мета.мк потврдија дека размислуваат за два типа на пријави, од кои едната е прекршочна и ќе се однесува на непостапувањето...

Средношколците и студентите со пониски стипендии треба да потпишат анекс на договорите за да добиваат повисоки суми

Корисниците на ученички и студентски стипендии кои се стекнале со ова право во некоја од изминатите учебни, односно академски години и имаат активни договори за користење на стипендијата, од оваа година ќе добиваат зголемен месечен износ, идентичен на износот кој го добиваат новите стипендисти, велат надлежните во Министерството за образование и наука (МОН). Но, за да го остварат правото...

МОН прифатило изедначување на стипендиите за сите ученици и студенти, се чека одобрување од Влада

Запрена е постапката за поведување прекршочна пријава при надлежен суд против Министерството за образование и наука (МОН) од страна на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД). Од Комисијата за Мета.мк информираа дека МОН прифатило да ги изедначи стипендиите за сите студенти и ученици во средно образование, откако КСЗД претходно утврди индиректна дискриминација во државната политика на стипендирање. „Комисијата...

КСЗД најави прекршочна пријава против МОН за неизедначените стипендии

Студентски дом Гоце Делчев
Студентите и учениците на кои не им беа покачени стипендиите, и понатаму ќе земаат пониски суми од новите апликанти. Засега нема информации дека власта ќе ги изедначи стипендиите за сите, за што, поради утврдена индиректна дискриминација, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) ќе поведе прекршочна постапка против Министерството за образование и наука (МОН). Заплетот околу покачените стипендии започна...

Утврдена директна продолжена дискриминација од страна на ДИК кон лицата со физичка попреченост

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) утврдила директна продолжена дискриминација врз лицата со физичка попреченост од страна на подрачното одделение на Државната изборна комисија (ДИК) во Карпош. По допрен глас од лице со физичка попреченост кое се пожалило дека не може да го депонира својот потпис за поддршка на извесна независна кандидатска листа за локалните избори, Комисијата одлучила...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...