fbpx
Таг: ксс

таг: ксс

СОНК ќе учествува на најавениот протест на Конфедерацијата на слободни синдикати

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура денеска соопшти дека ќе учествува на најавениот протест на КСС закажан за 15 април. Тие тврдат дека надлежните немаат слух за заштита на нивните интереси и затоа мора да ги бараат преку јавно незадоволство. Во своето соопштение тие потенцираат дека бројни се примерите за раскинување на договори за работа страна на работодавачите врз...

МИОА: Трансферот на вработени од јавен во приватен сектор ќе биде доброволен, без уцени

Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) денеска на прес-конференција го повтори ставот дека е против трансферот на вработени од јавен во приватен сектор бидејќи според нив оваа реформа ќе се користи за уцени и заплашување врз вработените. „Прашуваме зашто е потребен овој трансфер на веќе обучени административци кога сведоци сме дека во последниве три години се вработени преку 40.000 нови вработени...

СНП: Барањата на СОНК се легитимни, СОНК нe

Иницијативниот одбор за формирање на Синдикат на Наставнички пленум (СНП) реагира на најавата на Синдикатот на вработените во образованието, науката и културата (СОНК) да организира штрајк пред Министерството за образование и наука, велејќи дека иако барањата на штрајкот под патронат на Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) се легитимни, но СОНК не е. „Протестира СОНК, под патронат на КСС. Ние, Иницијативниот...

Меѓународната конфедерација на синдикати реагира за притисоци врз КСС

Меѓународната конфедерација на синдикати (ITUC) чиј полноправен член е Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) во писмо до премиерот Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска реагира за непостоење на социјален тристран дијалог во државата и нефункционирањето на Економско социјалниот совет. Истовремено, алармира за кршење на меѓународните документи и конвенции за заштита на синдикалните...

Цветковска: Синдикално организирани, жените се посилни во одбрана на работничките права

Секцијата на жени при Конфедрацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС), преку летоци ги информираше граѓаните за потребата од нивно синдикално организирање на Меѓународниот ден на жената, 8 Март. - Не случајно го одбравме овој ден, ден кога се одбележува борбата на жените за економска, политичка и за социјална рамноправност, да дознаеме дали жените се запознаени со тоа што, всушност,...

Македонскиот јазик ќе можат да го изучуваат сите студенти на Истанбулскиот универзитет

Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) соопшти дека од следната академска година, македонскиот јазик ќе можат...