fbpx
Таг: кредитирање

таг: кредитирање

РБСМ: Одобрени уште 1,4 милиони евра за кредити од Ковид-3 линијата

Развојната банка на Северна Македонија (РБСМ) информира дека од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента, која се реализира со поддршка од ЕУ, преку активноста ЕУзаОтпорност од ИПА програмата, одобрена е нова група од 124 кредитни барања во износ од 1,4 милиони евра. Од кредитната линија за која се предвидени средства од 31 милион евра, досега се одобрени вкупно 2.583...

Порталб: Граѓаните и фирмите кренаа „рачна“, намалена побарувачката за кредити

Речиси двојно е намален бројот на банки кои на крајот на третиот квартал во споредба со вториот укажеaе дека побарувачката за корпоративни кредити е намалена. Расте бројот на банкари кои сметаат дека монетарната политика незначително влијае врз одредување на каматите за кредтите, пишува Порталб.мк. Ваквите трендови регистрирани во најновата Анкета за кредитна активност, се последица на економската криза поради kовид-19. Банкарите...

Банките очекуваат побарувачка за повеќе кредити за станбен простор како и кредити за мали фирми

Банките очекуваат најмногу да се зголеми кредитната поддршка за малите и средни претпријатија, како и кредитирањето за станбен простор, покажуваат резултатите од анкетата за согледувањата на банките за деловните активности и ризиците во 2020 година, спроведена од Народната банка. Притоа, банките не очекуваат позначителни промени во структурата на изворите на финансирање на нивните активности-односно доминантен извор ќе останат депозитите. „Според одговорите на групата прашања поврзани...

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата за кредитите на граѓаните

Банките ќе овозможат втор период на одложена отплата на кредитни производи, само за клиенти кои имаат реална, неопходна потреба, како на пример: останале без работа, имаат намалени месечни примања или високи трошоци за лекување, информираат од Македонската банкарска асоцијација (МБА). Вториот период на одложена отплата нема да ги опфати сите корисници на кредитни производи, туку оние коишто се соочуваат со...

Кризата со корона вирусот не го запре штедењето и кредитирањето

Пораст на штедењето и на кредитирањето во јули, годинава откриваат новите податоци на Народната банка, што укажува дека кризата предизвикана од корона вирусот не беше пречка граѓаните да продолжат да штедат, но и да позајмуваат пари од банките пред сè преку потрошувачки и станбени кредити. Вкупните депозити(штедни влогови) овој месец се повисоки за 0,3 отсто во споредба со претходниот месец,...

Народна банка: Продолжува растот и на депозитите и на кредитирањето

Народна банка информира дека во јуни, вкупните депозити продолжија да растат на месечна основа, што се должи на растот на депозитите на домаќинствата со малку поизразен придонес на корпоративниот сектор. На годишна основа, депозитите на корпоративниот сектор и на секторот домаќинства се зголемени за 11,2 и 8,7 проценти, соодветно. „Вкупните кредити продолжија да растат на месечна основа, со нешто поизразено...

НБРМ: Нефункционалните кредити на историско најниско ниво од пет проценти

И во третото тримесечје од годинава, банкарскиот систем ја задржа својата стабилност велат од Народна банка по одржувањето на редовната седница на која беше разгледан и усвоен Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во третиот квартал од 2018 година. „Според податоците и согледбите презентирани во Извештајот, во текот на првите девет месеци од 2018 година, банките остварија позитивен финансиски резултат од работењето....

НБРМ: Економијата закрепна во последниот квартал од 2017 година

По падот на економската активноста во првата половина на 2017 година, последното тримесечје покажува закрепнување на економијата, соопштуваат од Народна банка. „На ваква констатација посочуваат податоците за активноста во индустријата и во трговијата, додека градежната активност продолжи да се намалува.Податоците за инфлацијата за 2017 година покажуваат просечен годишен пораст на ценовното ниво од 1,4 проценти, кој се должи на растот на...

НБРМ: Кредитирањето на компаниите намалено и во првиот квартал од годината

Кредитната активност на банките во првиот квартал од 2017 година се намалила, се вели во извештајот на Народна банка за ризиците во банкарскиот систем во првиот квартал од годината. Во истиот период, намалено било и кредитирањето на компаниите, а на домаќинствата се зголемило. „По значителното „чистење“ на кредитните портфолија на банките од старите и целосно резервирани нефункционални кредити лани, на крајот од...

Банките го намалија кредитирањето, а ја зголемија ликвидноста во јануари

Народна банка нотираше намалување на вкупните кредити во јануари како резултат на пониското ниво на кредити на претпријатијата, при умерен раст на кредитирањето на населението. - На годишна основа, според првичните податоци, кредитната активност во јануари расте со солидно темпо, што е блиску до проектираниот раст за првиот квартал на 2017 година, согласно со октомвриската проекција - велат од Народна...

СКСЗМ бара развоен буџет и зголемување на капиталните инвестиции

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) предлага реструктурирање на јавните трошоци и буџетот да се насочи кон развојните политики, а не како што е досега, буџетот да биде социјален, само за одржување на социјалната стабилност. Ова денеска беше истакнато на средбата со претставниците на движењето Беса, каде се дискутираше за економската платформа на комората и за можностите за подобрување на бизнис-климата...

Граѓаните најмногу бараат потрошувачки кредити

Кредитите на банкарскиот сектор забележаа намалување од два проценти во второто тримесечје, наспроти малиот пораст од 0,1 процент во претходниот квартал, објави Народна банка. Значителен пад на кредитите кај компаниите и домаќинствата најмногу се почувствувало во јуни. - Во вториот квартал се забележува намалување на побарувачката на корпоративни и на станбени кредити и понатамошно олеснување на вкупните кредитни услови. Од структурен аспект, намалувањето на кредитирањето на приватниот сектор...

Кредитирањето на компаниите се намалува, а се зголемува на населението

Намалување на кредитите за корпоративниот сектор и зголемување за населението е забележано во јули, објави Народна банка. Резултатите од последната Анкета за кредитната активност за вториот квартал покажуваат дека кредитни услови и кај двата сектора се олеснети и има умерено нето-намалување на побарувачката на корпоративни и станбени кредити. - Кредитната активност засега е во согласност со проекцијата, но имајќи ги предвид послабите...

Димова: Кратењето на ИПА-фондовите укажува дека не знаеме како да ги користиме

Кратењето на околу 100 милиони евра од фондовите ИПА 2, пари кои се наменети за развој на неколку сектори, веќе утврдени меѓу Владата и Европска комисија уште во 2014 година, е резултат на тоа што како држава ништо не сме направиле за да се искористат тие пари, смета пратеничката на СДСМ, Лидија Димова. Според неа, за развој на секој од тие...

Се намалува кредитирањето на компаниите

Кредитирањето во мај се намалило за вкупно 6,8 милиони евра на месечно ниво. Значајно намалување на кредитирањето се забележува кај компаниите и тоа за 29,6 милиони евра. За разлика од намалувањето на кредитирањето на компаниите, во мај  е забележано зголемување на кредитирањето на населението со нови 23 милиони евра. Во април, кредитирањето на населението изнесувало 2.031.983.739 евра, а во мај 2.055.056.910 евра.

Банките работеле попрофитабилно лани во однос на 2014 година

„Ликвидноста на банкарскиот систем е на задоволително ниво. И покрај благото намалување на ликвидните средства во 2015 година, тие и понатаму учествуваат со повеќе од 30 отсто во вкупните средства на банките и покриваат близу 60 отсто од вкупните обврски“, се вели во најновиот извештај на Народна банка. И во 2015 година, во банкарскиот систем во Македонија најзастапен е странскиот капитал,...

Штедните влогови се сигурни и стабилни, тврдат банкарите

„Штедните влогови што граѓаните ги имаат во банките им се сигурни и стабилни. Банките имаат вишок ликвидни средства и се подготвени да ги сервисираат сите потреби на граѓаните. Банкарскиот систем е најздравиот дел од нашата економија“, истакна денеска претседателот на Здружението на банкарство при Стопанска комора, Коста Митровски. - Банките имаат висока капитализираност, адекватноста на капиталот е речиси двапати поголема од пропишаниот законски...

Се зголемува кредитирањето на фирмите и на граѓаните

Банките на фирмите и на граѓаните во февруари им одобриле за 8,6 отсто повеќе кредити во споредба со првиот месец од годинава, покажуваат најновите податоци на Народна банка. Вкупната кредитна изложеност на банките во февруари изнесувала 4.515.040.650 евра или за 23,6 милиони евра повеќе во однос на јануари, кога изнесувале 4.491.365.853 евра. Во јануари е забележан пад на вкупните кредити на приватниот...

Чесите со сатира ја исмеваат руската анексија на делови од Украина, „си го бараат Калининград назад“

Чешки интернет пранкери создадоа лажна веб-страница и профил на Твитер за припојувањето на Калининградската област кон Република Чешка. VisitKralovec.cz е најновиот сатиричен обид за да се покаже апсурдноста на...