fbpx
Таг: кредитен рејтинг

таг: кредитен рејтинг

„Фич“ го подобри кредитниот рејтинг на земјава

Агенцијата „Фич“ го ревидираше изгледот на кредитниот рејтинг на земјава од негативен во стабилен, соопштија Министерството за финансии и Народната банка. Од „Фич“ велат дека отпорноста на домашната економија кон влијанијата на глобалната пандемија и конфликтот во Украина, како и макроекономската стабилност која се одржува со кредибилна и кохерентна финансиска политика, конзистентна со долго одржуваниот фиксен девизен курс, овозможија РС...

„Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава

Р.С. Македонија го задржа кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед, утврден од  Агенцијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“, информираат денеска од Министерството за финансии. Кредитниот рејтинг ББ- со стабилен изглед земјата го има во континуитет и особено е значајно дека не е променет и во време кога се соочуваше со здравствено-економска криза, како и ценовната и енергетска криза. „Стандард...

МФ: Земјава го задржа кредитниот рејтинг на „Фич’ „ББ+“ со негативен изглед

Република Северна Македонија го задржа кредитниот рејтинг „ББ+“ со негативен изглед кој е резултат на спроведувањето добри политики на владеење, кредибилна и кохерентна макроекономска и финансиска политика конзистентна со долго одржуваниот фиксен девизен курс, соопшти Министерството за финансии (МФ). „Фич“ во извештајот наведува дека почетокот на интегративниот процес со ЕУ ќе ја зацврсти политиката, ќе го поддржи извозот и приливот...

„Стандард и Пурс“ го потврдија кредитниот рејтинг за Македонија: „ББ -“ со стабилен изглед

Кредитната агенција „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава, ББ- со стабилен изглед, информираат од Министерството за финансии. Стабилниот изглед како што се нотира во извештајот кој го објавува кредитната агенција за Република Северна Македонија, ги рефлектира очекувањата дека проектираното економско задравување на нашата држава ќе помогне во лимитирање на фискалниот и надворешниот дефицит во следната година. Агенцијата нотира...

Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на „ББ +“

Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на РС Македонија на „ББ +“, со негативен изглед, информираат од Министерството за финансии. Како што нотира агенцијата, рејтингот на земјава е поддржан од доброто владеење, позитивната бизнис клима, како и кредибилната и кохерентната макроекономска и финансиска политика конзистентна со долготрајниот фиксен девизен курс. Aгенцијата предвидува годинава да се постигне економски раст од...

Агенцијата „Фич“ го потврди рејтингот на земјава „ББ+“ со негативен изглед

Кредитната агенција „Фич“ го потврди рејтингот на земјава на „ББ+“ со негативен изглед, соопшти Министерството за финансии. „Потврдата на рејтингот се должи од една страна на спроведувањето на добри политики на владеење, развој на човечкиот капитал, индикаторите за поволна бизнис-клима, кохерентноста на макроекономската и фискалната политика, како и процесот на евроинтеграции. Од друга страна се негативните ефекти на Ковид-кризата врз...

Денарот и банкарскиот систем се стабилни, потврди кредитната агенција „Стандард и Пурс“

Кредитната агенција „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја, „ББ-“, со стабилен изглед. Во најновиот извештај на агенцијата одделен акцент е ставен на монетарната политика и мерките на Народната банка во текот на ковид-кризата, девизниот курс на денарот и состојбата во банкарскиот систем, се вели во соопштението од Народна банка. Од „Стандард и Пурс“ напоменуваат дека поставеноста...

„Фич“ и „Стандард и Пурс“ : Ковид-19 кризата ќе го зголеми државниот долг до 50 проценти

Кредитните агенции „Фич“ и „Стандард и Пурс“ го потврдија уште еднаш кредитниот рејтин на Македонија. „Фич“ ја оценува земјава со ББ+, но овојпат со негативен изглед, поради глобалната пандемија, додека „Стандард и Пурс“ со ББ-, со стабилен изглед, соопшти Министерството за финансии. И двете кредитни агенции, како резултат на Ковид-19 кризата и проекциите за забавување на глобалната економија, предвидуваат контракција...

Кредитниот рејтинг на Македонија е стабилен, потврди „Стандард и Пурс“

Американската компанија за финансиски истражувања и анализи „Стандард и Пурс“ (Standard and Poor's) потврдила дека кредитниот рејтинг на Македонија е ББ-, со стабилниот изглед, соопшти денеска Министерството за финансии. Потврдата на стабилниот изглед, стои во соопштението, ги одразува оценките на „Стандард и Пурс“ за балансирани ризици помеѓу траекторијата на јавниот долг и политичката неизвесност од една страна, и поволните економски...

Aгенцијата „Фич” го потврди кредитниот рејтинг ББ на Македонија

Меѓународната агенција за оценка на кредитниот рејтинг „Фич“ го потврди постојниот кредитен рејтинг на Македонија ББ со негативен изглед, соопшти Министерството за финансии. На потврдата на рејтингот влијаеле кредибилната монетарна и макропрудентна политика, кои овозможиле долготрајна стабилност на девизниот курс, ниска инфлација и стабилен економски пораст. „Економскиот пораст за 2017 година е ревидиран на 2,3 проценти, но се оценува дека формирањето на...

ВМРО-ДПМНЕ: Опозицијата е виновна за намалување на кредитниот рејтинг

СДСМ знае дека преку буџетот не се финансираат ниту панорамското тркало ниту „Рајската градина“, но лажењето е прв предмет кој го учат експертите од економската школа „Вице Заев“, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ за задолжувањата на владата. Во него исто така се додава дека „со деструкцијата и манипулациите СДСМ се обидува да им нанесе штета...

Кредитниот рејтинг на Македонија е намален од ББ+ на ББ

Агенцијата „Фич“ го намали кредитниот рејтинг на Македонија од ББ+ на ББ, објави „Ројтерс“. Намалувањето на кредитниот рејтинг, како што пишува „Ројтерс“ се должи на објавувањето на големи обвинувања за корупција, што според агенцијата „Фич“, „се потврда за недостатоците во стандардите на добро владеење“. Понатаму, како причина за намалувањето на кредитниот рејтинг се наведуваат и неуспехот на Договорот од Пржино од минатата година...

Агенциите го намалија кредитниот рејтинг на Велика Британија

Агенцијата „Стандард и Пурс“ го намали највисокиот кредитен рејтинг ААА на Велика Британија за две нивоа, на АА, и предупреди на можно понатамошно намалување. „Фич“, пак, го намали рејтингот на Велика Британија за едно ниво, од АА+ на АА, со можност за понатамошно намалување. Според анализата на овие агенции, Брексит би можел да доведе до влошување на економската состојба што ќе влијае врз финансискиот сектор. Се...

„Мудис“ го намали кредитниот рејтинг на Британија на „негативен“

Агенцијата за процена на кредитниот рејтинг „Мудис“ ги намали изгледите за британскиот рејтинг од „стебилен“ на „негативен“, јавува „Би-би-си“. Од „Мудис“ предупредуваат дека Велика Британија ќе има послаб економски пораст по рефендумот на кој граѓаните гласаа за излегување од Европската Унија (ЕУ) и оти ќе следува подолг период на економска нестабилност. Според агенцијата, резултатите од референдумот ќе имаат „негативни импликации на...

Доналд Трамп обвинет за погрешно постапување со стотици доверливи документи

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп е обвинет за погрешно постапување со стотици доверливи документи, вклучувајќи и такви за американски нуклеарни тајни и воени планови. Обвинителите велат дека кога Доналд Трамп...