fbpx
Таг: корупција

таг: корупција

Владата ќе прави процена на интегритетот на министрите, нивните советници и надворешни соработници

Владата во првата половина на годинава, во соработка со УСАИД, ќе спроведе тест за проценка на интегритетот на членовите на Владата и нивните советници и надворешни соработници. Ова го најави вицепремиерот за борба против корупцијата и криминалот Љупчо Николовски на денешната прес-конференција презентирајќи ги идните мерки од владиниот план наречен „Акција 21 - европски стандарди дома“. „Во Новата 2021 година...

Над 34 отсто од министрите и замениците доаѓаат од образование, ЕУ: Образованието под влијание на политиката и корупцијата

Образовниот систем во Северна Македонија е под влијание на политиката и корупцијата, се вели во Поглавјето 26 од извештајот на Европската Комисија (ЕК) за Северна Македонија. Некои од министрите и замениците министри се назначени на државни позиции додека беа дел од образовниот процес во земјава, некои од нив продолжуваат истовремено да работат како наставници, додека други го замрзнале нивниот...

Истражување на ЦГК: Детектирани ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави истражувањето „Мапирање на ризиците од корупција во јавните набавки на претпријатијата во сопственост на Владата и на општините“. Ризиците од корупција се мапирани врз основа на длабочински мониторинг на тендерите на 37 акционерски друштва и претпријатија основани од Владата, Градот Скопје и општините Кавадарци, Гостивар и Струга. Во 2019 година, овие претпријатија склучиле...

ГРЕКО: Слаб напредок во спречувањето корупција на пратениците, судиите и обвинителите

Најголемиот дел од 13-те препораките на Групата земји против корупцијата при Советот на Еропа (ГРЕКО) за пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, како и за судиите и обвинителите, се или делумно спроведени или се неспроведени, додека само неколку се целосно спроведени, од што произлегува дека Северна Македонија генерално не си ги исполнила обврските дадени на 22 јуни 2018...

„Вистиномер“: Намалените глоби во Законот за заштита на укажувачи и борбата со корупцијата немаат ништо заедничко

Пред неколку дена вицепремиерот во Владата на РСМ задолжен за борба против корупцијата, криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски,во рамките на преставување на неговите должности и планови, го изјави и следново тврдење, во чии делови може да се препознае недоследност, пишува „Вистиномер“: Свесни сме дека целиот процес ниту може, ниту некаде во било која држава започнал и завршил...

СТРАТКОМ: Користењето на политиката за богатење е најголемата опасност во економскиот сектор во Македонија

Македонија има низок ризик за странски штетни влијанија во економскиот сектор, но најголем проблем, со оценка „критично“, е злоупотребата на политиката за богатење, оценува анализата на ризикот од странски влијанија изработена од НАТО Центарот за извонредност во стратешките комуникации (Стратком). По Србија, Македонија е втора според степенот на безбедност од надворешни влијанија во економијата, но клучни проблеми се корупцијата...

Поради корупцијата и клиентелизмот, политиката најподложна на странски штетни влијанија (инфографик)

Политиката е област со најголем ризик за странски штетни влијанија во Македонија, покажува серија студии наСТРАТКОМ - Центарот за извонредност во стратегиски комуникации на НАТО, спроведени од првата половина на минатата до мај оваа година. Како најголеми ризици се наведени корупцијата, слабите институции и судскиот систем и концентрацијата на моќ во партиите. „Генерално, земјата има релативно задоволително политичко претставување, но...

Стратком: Во Северна Македонија сериозен проблем се слабите институции, корупцијата и политичкиот фаворитизам (инфографик)

Македонија е најмалку подложна на странски влијанија во регионот на Западен Балкан, покажува серија студии и истражувања на НАТО Центарот за извонредност во стратегиски комуникации (СТРАТКОМ). Но, сериозни проблеми и најголеми ризици се концентрацијата на моќ во политичките партии, слабите институции и недовербата на граѓаните во нив, високото ниво на корупција, неказнивоста на политичките елити и силниот политички фаворитизам. „Севкупно,...

Центар за граѓански комуникации: 48 отсто од фирмите сметаат дека има корупција во јавните набавки

Најниската цена и натаму е проблем број еден за компаниите, а дури 48 отсто од нив  сметаат дека има корупција во јавните набавки. Тоа го покажува најновиот Извештај на Центарот за граѓански коминикации (ЦГК) од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2019 година, како и добиените резултати од анкетата на фирмите за нивното искуство при учеството на тендерите...

Латинска Америка сè повеќе „се гуши“ од ковид-19

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на друга држава, „Мета.мк“ редовно пренесува што е актуелно кај сродните сервиси за проверка на фактите и борба против дезинформациите во регионот и во светот. Познатиот сервис за проверка на фактите polygraph.info анализира каква е ситуацијата со...

Корупцијата во (не)платеното образованието, на учениците им се земаат пари на незаконски начин

Некои по 50 денари, а другите по 100 денари, така, според учениците, некои средни училишта во Северна Македонија, со години противзаконски земале пари од учениците, за да овие добијат свидетелството. Иако сите директори кои ги контактиравме негираат такво нешто, „Порталб.мк“ обезбеди порака на еден професор кој бара пари од учениците за ова, а разговаравме и со неколку ученици. За нив, оваа практика веќе...

Општините немаат посебни механизми за спречување на корупцијата

Општините во најголем број случаи немаат развиено посебни практики и механизми за спречување на корупцијата. Свесноста за корупцијата и особено за судирот на интереси е на многу ниско ниво, додека заложбите во насока на спречување на корупцијата и судирот на интереси сè уште се само декларативни, се вели во истражувањето на НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Рефлектор врз...

Антикорупциски реформи: Напредок е забележан единствено кај ДКСK и во работата на граѓанските организации

Работењето на новиот состав на Антикорупциската комисија, посветеноста на неколку организации од граѓанскиот сектор и перспективите од новиот Закон за јавно обвинителство, се единствените светли точки во реформските постигнувања на Северна Македонија во полето на антикорупцијата и борбата со оганизираниот криминал во текот на 2019 и почетокот на 2020 година. Ова е главниот наод на истражувањето што во рамките на...

ТИ Македонија: Кризните уредби на Владата носат голем ризик од корупција

Антикорупциската организација „Транспаренси Интернешенел - Македонија“ побара Владата и сите други надлежни институции и органи да доставуваат навремени извештаи за постапувањето по уредбите што ги донесува владата, порачувајќи дека тие со себе носат многу висок ризик за корупција. ТИ Македонија порача дека ќе го следи спроведувањето на уредбите, преку правото што го дава Законот за слободен пристап до информации од...

ДКСК: Двосмислени и непрецизни закони оставаат широк простор за коруптивно однесување

Лошо формулирани законски одредби, закони напишани со неразбирлив јазик или со некохерентна правна техника, непрецизни и нејасни законски одредби овозможуваат законот различно да се толкува и оставаат широка можност за коруптивно однесување во примена на законите, нагласува Државната комисија за спречување корупција(ДКСК). Една од надлежностите на Комисијата е антикорупциска проверка на сите предлог-закони, но и на приоритетни важечки закони. Прелиминарната...

Затворски казни до две и пол години за професори од Економски факултет Скопје

Во Основниот кривичен суд Скопје денеска беа изречени пресудите за четиримина професори и еден демонстратор од Економскиот факултет при УКИМ, кои беа обвинети за примање мито од студентите за преодни оценки во судскиот процес „Еразмус“. Професорите Славе Ристевски и Драге Јанев добија по две и пол години затвор, нивниот колега Бобек Шуклев доби две години затвор, демонстраторот Драган Денковски доби...

12 печатени медиуми ќе поделат 710.000 евра субвенции за печатење и дистрибуција

На 12 медиуми им се распределени околу 710.000 евра од владината Програмата за поддршка за печатење и дистрибуција на печатени медиуми за 2019 година. Ова било одлучено на вчерашата седница на која е констатирано дека на повикот за финансиска поддршка за 2019 година пристигнале вкупно 16 барања, од кои критериумите ги исполниле само 12 медиуми. Во буџетот за оваа...

Македонија падна 13 места подолу на индексот за перцепција на корупцијата

Македонија падна за 13 места подолу на ранг листата на Индексот за перцепција на корупција, што за 2019 година денеска го објави меѓународната „Транспаренси интернешнл“. Со 35 индексни поени, земјата се најде во групата „многу ниско“, а 106-тото место меѓу 180 земји го дели со Албанија, Алжир, Бразил, Брегот на Слоновата Коска, Египет и Монголија. Годинава Македонија има 2...

„Крпен студентски живот“: Едвај тројка за животот во скопски студентски дом

На скалата од 1 (многу лош) до 5 (одличен),  квалитетот на живот во студентските домови, студентите го оцениле со просечна оценка од 2,93. Просечната оцена за животот во „Стив Наумов“ е 2,51, Во „Гоце Делчев“ - 3,79, а во „Кузман Јосифовски Питу“ е 2,5. Ова го покажало истражувањето за животниот стандард на станарите што живеат во три студентски домови...

Антикорупциска бара построги критериуми за државни субвенции за медиумите

Да се зајакнат критериумите за доделување на државна помош за печатените медиуми, бара Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), која во Националната стратегија за спречување корупција ваквите субвенции ги оценува како ризик за корупција и клиентелизам. ДКСК бара и медиумите да не добиваат буџетски пари за изборни кампањи. Годинава, Владата ќе им додели на печатените медиуми субвенции од...

По Турција, и Виктор Орбан го проблематизира членството на Финска и Шведска во НАТО?

Мнозинството од владејачката партија Фидеш на Виктор Орбан во унгарскиот парламент го отфрли предлогот на опозициската Унгарска социјалистичка партија (МСЗП), со кој требаше да се одреди вторник 4 октомври...