fbpx
Таг: корпоративен сектор

таг: корпоративен сектор

Намалено штедењето, минимален пораст кај кредитите во текот на октомври

Кај вкупните депозити во октомври 2020 година, е остварен пад од 0,2 отсто на месечна основа, којшто во поголем дел се должи на намалувањето кај депозитите на секторот домаќинства, при поумерено намалување и кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во октомври, вкупните кредити забележаа месечен раст од 0,3 отсто, којшто целосно се должи на повисокото...

Граѓаните најмногу бараат потрошувачки кредити

Кредитите на банкарскиот сектор забележаа намалување од два проценти во второто тримесечје, наспроти малиот пораст од 0,1 процент во претходниот квартал, објави Народна банка. Значителен пад на кредитите кај компаниите и домаќинствата најмногу се почувствувало во јуни. - Во вториот квартал се забележува намалување на побарувачката на корпоративни и на станбени кредити и понатамошно олеснување на вкупните кредитни услови. Од структурен аспект, намалувањето на кредитирањето на приватниот сектор...

Пораст на кредитирање на населението, а намалување кај корпоративниот сектор

Пораст на кредитите кај населението и намалување на кредитите кај корпоративниот сектор е забележано во април и во мај, информираат од Народна банка. - Стагнацијата на кредитите во еден дел веројатно е реакција на неизвесниот амбиент и на падот на депозитната база, но во еден дел и одраз на отписот на достасани, ненаплатени побарувања, во согласност со одлуката на НБРМ...

На свадба пукал со автоматска пушка, го пренесувале на Фејсбук

СВР Велес - Отсек за недозволена трговија со дрога и оружје поднел кривична пријава против Б.Д.(24) од селото Долно Јаболчиште во општина Чашка, поради постоење основи на сомнение за...