fbpx
Таг: Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД)

таг: Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД)

Тужба против Град Скопје оти не обезбеди бесплатен превоз за студентите од приватните универзитети, најавува КСЗД

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) ќе поднесе тужба за заштита од дискриминација од јавен интерес (Actio popularis) за остварување на правото на бесплатен јавен превоз за сите студенти од приватните универзитети, објави Радио МОФ. Од КСЗД за Мета.мк потврдија дека размислуваат за два типа на пријави, од кои едната е прекршочна и ќе се однесува на непостапувањето...

Прекршочна постапка против градоначалникот на Карпош – не овозможил пристап за лицата со попреченост до канцеларијата на пратениците

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) ќе поднесе барање за покренување прекршочна постапка против градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски, бидејќи не постапил по нивните препораки за спречување на дискриминацијата на лицата со попреченост во врска со пристапот до канцелариите за комуникација на граѓаните со подрачните пратеници, пишува Порталб.мк. Врз основа на истражувањето на Порталб.мк објавено на 24...

Епископот Стобиски да се извини за вознемирување врз основа на сексуална ориентација или следува прекршочна постапка

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) утврдила дека епископот Јаков Стобиски извршил дискриминација врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во областа на јавното информирање и медиуми, соопштија од Коалицијата Маргини. Мислењето на КСЗД следува по поднесените претставки од страна на Маргини и на КВИР Центарот. Епископот Јаков Стобиски сега треба јавно да се извини, а во спротивно...

Бесплатен јавен превоз: Ќе се отстрани ли дискриминацијата врз студентите од приватните универзитети?

Индиректна продолжена дискриминација врз основа на личен и општествен статус извршил Град Скопје врз студентите од приватните универзитети, со тоа што не им овозможил бесплатен јавен превоз, како што е случај со нивните колеги од државните високообразовни установи. Ова го утврдила Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) откако двајца студенти од Куманово поднеле претставки, во кои велат...

Се бара Собранието итно да избере членови на Комисијата за заштита од дискриминација

Собранието итно да спроведе постапка за избор на два члена на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) за да ги пополни позициите кои долго време се празни, поради што институцијата работи со недоволно капацитети, бара Мрежата за заштита од дискриминација. Оттаму велат дека собраниската Комисија за избор и менување веќе доцни и дека не ги почитува роковите од...

Се изедначуваат стипендиите за сите студенти и ученици

Пониските стипендии што ги земаат студентите ќе бидат изедначени на повисокиот износ, а изедначување ќе има и кај ученичките стипендии. На студентите и учениците кои од минатата година продолжија да ги земаат старите и пониски стипендии ретроактивно ќе им биде доисплатена разликата, соопштија од Министерството за образование и наука (МОН) за Мета.мк. Проблемот со стипендиите се актуелизираше минатото лето кога...

КСЗД отвори постапка за Канцеларијата за контакт на граѓаните со пратениците во Карпош

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) по истражувањето на Порталб.мк во врска со Канцелариите за контакт на пратениците со граѓаните, поточно за Канцеларијата во Карпош која нема пристап за лицата со посебни потреби, донесе одлука да поведуве постапка по службена должност. „Ве известуваме дека вашето барање е разгледано на седница и Комисијата одобри решение за поведување постапка по...

Ќе важат ли покачените стипендии за сите ученици и студенти од септември?

Студентски дом Гоце Делчев
Со лавина реакции, онлајн петиција и утврдена дискриминација се соочи Министерството за образование и наука (МОН) по зголемувањето на стипендиите само за дел од учениците и студентите. Наместо пофалба за зголемените износи, државната политика на стипендирање изминава година беше „поздравена“ со обвинувања и револт меѓу студентите и учениците и утврдена индиректна дискриминација од страна на Комисијата за спречување и...

КСЗД: МОН да го повлече од употреба учебникот со вознемирувачка содржина

По поднесена претставка од страна на Коалиција МАРГИНИ, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) утврди продолжено и повеќекратно вознемирување врз основа на род, сексуална ориентација, родов идентитет, социјално потекло и припадност на маргинализирана група во учебникот Социологија за трета година реформирано гимназиско образование, од страна на: авторите Кеснофон Угриновски и Трајан Крстевски, рецензентите Илија Ацевски, Момир Стаменковиќ и Зоран Петрушевски и Министерството...

Владата побара да се исчисти ѓубрето во Маврово, нема да има отстрел на мечки

Владата на денешната седница ги задолжи Општината Маврово и Ростуше и Јавната установа Национален парк Маврово да ги отстранат сите помали и поголеми ѓубришта во близина или во населените...