fbpx
Таг: Комисија за слободен пристап до информации од јавен карактер

таг: Комисија за слободен пристап до информации од јавен карактер

Агенцијата за слободен пристап до информации ги реши заостанатите предмети од 2018 и 2019 година

Во двомесечниот период од нејзиното основање на 26 декември 2019 година, Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер приоритет во работењето стави на решавањето на заостанатите предмети од 2018 и 2019 година. Станува збор за поплаки кои стоеле во фиоки, како резултат на нефункционирањето на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен...

Невладините бараат итен избор на раководен кадар во десетина институции

На иницијатива на десет мрежи на граѓански организации кои заедно обединуваат околу 100 здруженија и иницијативи, претставници на невладиниот сектор денеска одржаа протест пред македонското собрание. Граѓанските организации бараат итен избор и именување на кадар во повеќе институции и тела од страна на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата. Невладините организации бараат Собранието итно и најдоцна до пред...

Вклучувањето на политичките партии ја отвора можноста за менување на Законот за информации од јавен карактер

Одложувањето на изборот на директор на Агенцијата за информации од јавен карактер, според новинарите и експертите за транспарентност, ја отвора можноста за менување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Ова се случува поради тоа што со стапување во сила на овој закон, политичките партии ќе бидат исто така обврзани да објавуваат информации во случај граѓаните,...

Политиката го кочи спроведувањето на новиот Закон за пристап до информации

Заедно со државниот ревизор, заложник на политичките договарања е и изборот на директор на Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер. Новиот закон ќе стапи на сила на 30 ноември, со што ќе престане да функционира Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, пишува „Порталб.мк“. Важноста на изборот на директор и функционирањето...

„Метаморфозис“: Новиот закон за информации од јавен карактер да го смали рокот за одговор на 15 дена

Рокот за давање одговор на барање според законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, наместо 20 дена, како што стои сега во предлог-законот, треба да биде 15 дена, а обидот со овој текст да се дефинира јавниот интерес е контрапродуктивен, и примената на тестот на штетност, кој е дефиниран како задолжителен во новото решение за овој закон,...

Култура на тајност и интереси: Улогата на лоби групите во донесувањето на законите

Јавноста во Македонија не добива соодветни и доволни информации за средбите на претставници на власта со интересните групи, а проактивната објава на официјалните веб-страници е недостаточна, давајќи само основни информации. Административната култура страда од наследство на тајност. Ова е заклучокот од анализата што хрватската граѓанска организација ГОНГ, по урнекот на студијата од претходната година на Access Info Europe и партнерите, го...

Мета факт: Градот Скопје доцни со формирањето на Локалниот младински совет

Скопската градоначалничка Данела Арсовска во својата предизборна кампања „Програма за модерно Скопје“, како едно од ветувањата за младите скопјани, го има ветено формирањето на Собранието на млади на Град...