fbpx
Таг: Комисија за прашања на изборите и именувањата

таг: Комисија за прашања на изборите и именувањата

Фадил Зендели разрешен од собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата со 61 глас

Со 61 гласа „за“, без ниту еден против и без воздржани, Собранието денеска на 64-тата седница ја донесе одлуката за разрешување на пратеникот Фадил Зендели од Движењето Беса од член на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата. Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ не беа присутни во собраниската сала и не гласаа. Со ова се отвора патот да се одблокира клучната...

Владата ветува развој на МРТ во новиот мандат, ќе го дозволи ли тоа собранискиот состав?

Изборот на новиот состав на Програмскиот совет на Македонската радио-телевизија (МРТ) во Собранието на РСМ е една од главните точки кои ќе покажат дали власта предводена од СДСМ и опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ успеале да изградат консензус во однос на важните општествени прашања во новиот четиригодишен собраниски мандат. Мандатот на актуелните членови на Програмскиот совет на МРТ им истече во...

Неизборот на новиот состав на Советот на Агенцијата за медиуми води кон нови законски измени

Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (Закон за ААВМУ) ќе претрпи нова, осма по ред измена од неговото донесување во 2013 година. На денешната 131 седница, Собранието по скратена постапка ќе го усвојува Предлог - Законот за изменување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, на предлог на пратениците Костадин Ацевски, Артан Груби и Мирослав Јовановиќ. Самите...

ЗНМ бара итна реконструкција во МРТ, а не кратење на средствата за јавниот сервис

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) се јави со реакција по објавата на „Мета.мк“ за кратење на буџетските средства за 2020 година за јавниот радиодифузен сервис, во која укажува дека ваквата одлука на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) е „опасен преседан'. „Со предвидениот буџет за 2020 година на МРТВ наместо 0,9 отсто од буџетот повторно ќе ѝ бидат...

Нема реформи, нема зголемен буџет – владата ѝ скрати на МРТ над 6 милиони евра

Раководството на Македонската - радио телевизија (МРТ) и владата имаат спротивни ставови околу околу висината на средствата што ќе ги добие јавниот радиодифузен сервис за 2020 година. А тоа, според МРТ ќе се одрази на платите на вработените. И покрај тоа што планираше од државата да добие околу 21 милиони евра, МРТ сега, преку новиот финансиски план објавен на...

ЗНМ бара да се поништи конкурсот за нови членови на Надзорниот одбор на МРТ

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) бара да се повлече одлуката на Програмскиот совет на МРТ за распишување на јавен конкурс за избор на членови на Надзорниот одбор на јавниот радиодифузен сервис во услови кога мандатот на членовите на овој совет е истечен. „Мета.мк“ вчера објави дека на 17 јануари на веб - страница на МРТ е објавен јавен конкурс...

Програмскиот совет на МРТ со истечен мандат ќе си бира нови членови на Надзорниот одбор

Досегашните членови на Програмскиот совет на Македонската радио - телевизија (МРТ) распишаа јавен конкурс за избор членови на Надзорниот одбор на јавниот радиодифузен сервис. Органот на МРТ што треба да врши надзор над материјално - финансиското работење треба да биде избран од Програмскиот совет, којшто во моментов е со истечен мандат. Конкурсот за изборот на членови на Надзорниот одбор е...

Катица Јанева побарала апанажа

Поранешната специјална обвинителка и обвинета во случајот „Рекет“, Катица Јанева, до собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата испратила барање за апанажа, рече на почетокот на денешната седница претседателот на комисијата Илија Димовски. Нејзиното барање ќе биде разгледано на следната седница на комисијата. - Првиот допис до комисијата е испратен од адвокат Ирена Фрчкоска, во име на лицето Катица Јанева....

Цветанка Иванова е нов генерален секретар на Собранието

Цветанка Иванова, поранешната пратеничка од редовите на СДСМ, денеска на собраниската Комисија за прашања на изборите и на именувањата е именувана за генерален секретар на Собранието. Претходно Комисијата одлучи да го разреши досегашниот генерален секретар, Жарко Денковски. По изборот на Иванова, седницата на собраниската Комисија за прашања на изборите и на именувањата беше прекината на третата точка на дневниот ред. Членовите...

Во Собранието денеска ќе се разгледуваат годишни извештаи на агенции

Извештаи за 2016 година од повеќе агенции и комисии ќе се разгледуваат денеска од Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците на Собранието на Република Македонија, а исто така ќе заседава и собраниската Комисија за прашања на изборите и на именувањата, која ќе ја менува одлуката за избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на...

Македонски и бугарски универзитет со руска поврзаност во минатото ќе создаваат магистри во Свети Николе

Јавно-приватното партнерство меѓу државниот бугарски Великотрновски универзитет „Св. Св. Кирил и Методиј“ (ВТУ) и македонскиот приватен Меѓународен Славјански Универзитет (МСУ) резултираше со понуда на постдипломски студии за македонските студенти...