fbpx
Таг: колектор

таг: колектор

Колекторскиот систем за отпадни води на Скопје ќе се доврши со пари од буџетот

Министерството за животна средина со сопствени сретства ќе го доврши колекторскиот систем за отпадни води во Скопје, откако договорот со француската компанија НГЕ беше раскинат. Како што информираше денеска министерот за животна средина Насер Нуредини, остануваат само уште 900 метри цевковод и 10 шахти, кои поминуваат низ депонијата Вардариште. Токму отпадот кој се наоѓа овде беше причината изведувачот да ги...

Државата ја презеде грижата за колекторот на Охридско Езеро

Владата на вчерашната седница донесе одлука да ја преземе грижата за колекторскиот систем на Охридското Езеро, ставајќи со тоа крај на маките со меѓуопштинското јавно претпријатие „Проаква“, кое беше нефункционално и создаваше загуби и не се грижеше за колекторот на загадени и отпадни води. Со одлуката за формирање Јавно претпријатие „Колекторски систем“, всушност се прави поделба на досегашното Меѓуопштинско јавно...

Пирок ќе добие колектор за отпадни води 

Министерството за животна средина и просторно планирање финансиски ќе помогне за изградба на колектор за канализацискиот систем во Пирок. Министерството ќе одвои пари и за реконструкција на резервоарот за питка вода во Горно Седларце. За овие два проекти денеска во зградата на Општина Боговиње, договори потпишаа министерот за животна средина, Нурхан Изаири, и градоначалникот на Боговиње, Хазби Идризи. Градоначалникот на Општина Боговиње...

Се гради пречистителна станица во Прилеп

Заедничкиот проект на Владата и на ЕУ за изградба на пречистителна станица во Прилеп, продолжува да се реализира. Во реката Оревоачка во Прилеп се поставуваат колекторски системи за прочистување на отпадните води, како битна етапа од целосната реконструкција на застарената канализациска и водоводна мрежа, а исто така и за комплетно уредување на коритото на реката. Според надлежните од ЈКП „Водовод и...

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...