fbpx
Таг: клисура

таг: клисура

Природата на Демир Капија се уништува, прогласувањето на споменик на природата е начин да се спаси

Реки пренасочени во цевковод, изградени брани во коритата, сечи на шумите околу нив и ерозија, е сликата со која се соочува подрачјето на Демир Капија, кое веќе шест децении е заштитено на хартија како споменик на природата, но не и во пракса. За овој вреден предел во следната една година ќе се изработува нова Студија за валоризација на природните вредности,...

Започнува процесот на репрогласување на Демиркаписката клисура за споменик на природата

Клисурата во Демир Капија е дом на 149 видови на птици, или речиси половината од сите кои постојат на европското тло. Тоа е најдолгата клисура на реката Вардар, со должина од 19 километри и површина од 200 хектари. Како еден од најбогатите орнитолошки локалитети во Европа по застапеноста на ретки грабливи птици, во Демир Капија живеат белоглавиот мршојадец, египетскиот...

Клисурата Демир Капија шест децении е споменик на природата, но нема никаква заштита

Клисурата Демир Капија повеќе од шеесет години е споменик на природата, но во овој период ниту еднаш не бил донесен ниту план за управување, ниту, пак бил определен управувач. Граѓанската организација „Еко свест“ отпочнува иницијатива за репрогласување на овој локалитет како споменик на природата од трета категорија, исто како и Матка, според новиот закон за природа, за да можат...

Алпинист од Чешка загина во Демиркаписката Клисура

Петр Шпеган, алпинист од Чешка, вчера го загубил животот откако, околу 12 часот, паднал од карпите кај тунелите кај Демир Капија, информираат од полицијата. Алпинистот паднал качувајќи се со јаже по карпите десно во кањонот, во тунелите на секторот Малчек Спалчек и починал на самото место.

(Видео) Пожарникарите и цивилите заробени на Огражден се евакуираат со хеликоптер

Градоначалникот на Општина Ново Село, Ѓорѓе Божинов, пожарникари од струмичката противпожарна бригада и неколку граѓани попладнево се нашле опколени од огнените јазици на планината Огражден каде што во моментов...