fbpx
Таг: Катерина Ставридис

таг: Катерина Ставридис

Ставридис: Итно да се вакцинираат сите невакцинирани против морбили

Родителите да ги проверат вакциналните картони на децата и ако имаат пропуштено вакцинација - да ја направат. Во исто време, ако кај децата се појави осип проследен со температура, родителите веднаш да се јават кај матичните педијатри, апелира д-р Катерина Ставридис, епидемиолог во Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Деновиве, епидемиолозите се подготвуваат за работа на терен, ќе ги едуцираат родителите...

Катерина Ставридис: Имунизацијата е едно од најголемите достигнувања на медицината

Вакцинацијата директно придонесува за намалување на бројот на заболени и смртноста од вакцино-превентабилните заболувања. Според СЗО со вакцинирањето се спасуваат два до три милиони деца во светот, секоја година, вели епидемиологот д-р Катерина Ставридис. - Последен случај на дифтерија во Македонија е регистриран во 1976 година, неонатален тетанус не е регистриран од 1993 година, а последен случај на детска парализа...

Aкадемската фела избира нов ректор на УКИМ, резултатите ќе се знаат попладнево

Редовни, вонредни професори, доценти и студенти - членови на универзитетски студентски собранија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска избираа прв човек на најстарата високообразовна институција во државата. Право...