fbpx
Таг: капитација

таг: капитација

Вистиномер: Матичните лекари против мерката „бонус“ за вакцинирани пациенти

Наместо еднократна финансиска награда од 30 денари по вакциниран пациент, доколку постигнат опфат од 70 отсто вакцинација на своите пациенти, матичните доктори бараат покачување на капитацискиот бод. Лекарите сметаат дека капитацискиот бод треба да се зголеми од 63 на 90 денари, поради нивните заложби во ковид пандемијата, за кои, како што велат, не добиле никаква помош од државата, пишува...

Матичните гинеколози со поголема капитација, за следење бременост ќе добиваат двојно

Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) соопшти дека со одлука на Управниот одбор од 1 септември вредноста на капитациониот поен за матичните гинеколози ќе изнесува 55 денари, пет денари повеќе од досега. Се воведува и нов надомест, за следење на бременост, односно во текот на бременоста на некоја жена, гинекологот што ја следи ќе добива два капитациони поени...

Се зголемува капитацискиот бод за стоматолозите од 35 на 40 денари

Фондот за здравство ќе го зголеми капитацискиот бод за стоматолозите од 35 на 40 денари, односно за 14 проценти, од 1 јануари 2016 година. Средствата се обезбедени од буџетот на Фондот за 2016 година, а фискалната импликација во делот на зголемување на капитацијата за стоматолози ќе биде 75,3 милиони денари годишно. - Фондот за здравствено осигурување издвојува значителни средства за дејноста стоматологија...

Деновите од изборите ќе се одработат, учениците подолго ќе престојуваат во училиште

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласање - 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември кога беше организиран Самитот на ОБСЕ...