fbpx
Таг: камати

таг: камати

(АНАЛИЗА) За првпат годинава, мајски пад на каматите за новите штедни влогови, „замрзната“ каматата на кредити за граѓаните

Во мај, за прв пат годинава банкарите посегнаа по намалување на каматите за новопримените штедни влогови. Трендот на раст на каматите за новите депозити на граѓаните и на фирмите е „прекинат“, пишува Порталб.мк. Од друга страна забележливо е тримесечно „бетонирање“ на каматите за новите кредити на домаќинствата. Ваквите трендови веќе беа најавени од страна на банкарите – годинава започна со...

Изгласани новите законски измени: каматите нема да можат да бидат повисоки од долгот

Пратениците од параламентарното мнозинство денеска ги усвоија законските измени со кои каматата нема да може да биде поголема од долгот. Станува збор за измени во Законот за облигациони односи и Законот за извршување со кои дополнително, се скратува и рокот за застареност од 10 на 5 години од правосилноста на одлуката. На овој начин драстично се намалуват вкупните трошоци за брзи...

Бесими за граѓанската обврзница: Безризичен инструмент кој ќе им донесе приноси на граѓаните

Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри и безбедни приноси, изјави министерот за финансии Фатмир Бесими во гостувањето во емисијата „Вин Вин“ на Телма. „Воведувањето на граѓанската обврзница како инструмент на финансискиот пазар има повеќе придобивки. Првата е што граѓаните ќе имаат...

Новата еврообврница е, сепак, поскапа од пропаднатата од февруари

Најдобар доказ за тоа дека новата еврообврзница е поскапа од претходната во делот на каматите и дека вкупно државата ќе отплаќа повеќе е изјавата што ја даде еден од инвеститорите во повторената аукција: „Благодарам  што сега ми плаќате подобро!“, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот подолу го пренесуваме во целост:   Министерството за финансии тврди во јавноста дека со новата еврообврзница не...

Акциите на банките паѓаат по колапсот на американската СВБ, Бајден уверува депозитите се безбедни

Акционери во Sillicon Valey Bank (Банката на Силиконската долина) поднесоа тужби против финансиската групација на СВБ и против двајца директори поради колапсот на банката, а со оглед на тоа што акциите на глобалниот пазар продолжија да паѓаат, и покрај гаранциите на американскиот претседател Џо Бајден дека такво нешто нема да се случи, пишува Гардијан. Акционерите на банката го обвинуваат извршниот...

Анализа на „Порталб“: Заострени услови за кредитирање за фирмите и за граѓаните

Заострената монетарната политика се одрази врз каматите на кредитите – банките ги зголемија, што е еден од факторите за заострување на условите за кредитирање. Банкарите очекуваат дека овој тренд ќе се одржи до крајот на оваа година. На 31 октомври вкупната кредитна задолженост на граѓаните и на фирмите надмина 6,7 милијарди евра, пишува Порталб. Кредитирање на фирмите Компаниите во банките на...

Ангеловска-Бежоска за РСЕ: Постепени и умерени промени во каматите за избегнување на негативните ефекти

Покачувањето на основната камата од страна на централните банки е сигнал за период на повисоки камати и на штедните влогови и на кредитите, што ќе придонесе за зголемување на штедењето и намалување на потрошувачката заради намалување на притисокот за раст на цените од страна на побарувачката. Повеќе централни банки почнаа со нормализирање на монетарната политика, којашто беше олабавена за...

Поради растечката инфлација, Народната банка ја зголеми основната каматна стапка на 1,75%

Растечката инфлација, која во април достигна годишна стапка од 10,5 отсто доведе до ново зголемување на основната каматна стапка на благајничките записи, информираат од Народната банка на РСМ (НБРСМ). Денеска се одржала редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто било одлучено да се изврши дополнително зголемување на каматната стапка за 0,25 процентни поенти,...

Порталб анализа: Паѓаат каматите на депозитите и на кредитите – зголемена внимателност од нови задолжувања

Банкарската 2022 година започна со пад на каматите и за депозитите и за кредитите. Каматите за штедење остануват под 1 отсто. Во првите два месеци од оваа година на месечно ниво депозитите се намалиле додека кај кредитирањето има раст од 0,9 отсто во февруари, пишува Порталб.мк. Податоците покажуваат дека граѓаните и фирмите се задолжуваат со зголемена внимателност – потврда и...

Анализа на банкарската 2022: Олеснување на кредитните услови, зголемена побарувачка од граѓаните, намалена од фирмите!

Условите за кредитирање ќе се олеснуваат, побарувачка на кредити од страна на домаќинствата ќе расте  – ова се дел од очекувањата на банкарите што се нотирани во новата Анкета за кредитната активност, пишува Порталб.мк. На крајот од 2021-та, вкупните кредити изнесувале скоро 6,3 милијарди евра – од нив скоро 52 отсто се кредити одобрени на физички лица, а останатите 48 отсто се...

Анализа на „Порталб.мк“: Сè потешко се враќаат долговите, нефункционалните кредити на граѓаните со раст од 21,4 отсто

Од 2008 година кога светот ја живееше големата финанасиска криза, за прв пат во првиот квартал од оваа 2021 година е регистриран најголем квартален раст на нефункционалните кредити во банкарскиот сектор во земјава. Неизвесноста поради пандемијата, но и поради темпото со кое се одвива вакцинацијата се клучните фактори кои невестуваат натамошно остварување на кредитните ризици на кои се изложени...

На околу 150.000 граѓани ќе им се отпишуваат камати на долгови направени за време на ковид-19, најави Заев

Владата на денешната седница усвои предлог-текст на Законот за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на граѓаните во услови на ковид-19, со што ќе бидат опфатени преку 150.000 граѓани, информираше на прес-конференција премиерот Зоран Заев. Во законот, кој беше вклучен во петтиот пакет економски мерки, исто така се предвидува граѓаните да ја исплатат само главницата на долгот...

Просечната камата на депозитите на домаќинствата падна на 0,88 отсто

Просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата, во февруари, изнесува 0,88 отсто и е минимално намалена за 0,01 процентни поени на месечно ниво, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Притоа, промената се должи на пониските каматни стапки на денарските депозити без валутна клаузула и депозитите во странска валута (за 0,01 процентни поени, соодветно), во услови на непроменета каматна стапка...

Со долговите што ги има, Железницата може да ни ја „приватизираат“ преку присилна наплата

Долговите што ги има натрупано најголемиот државен загубар во земјава, Железници на РСМ-Транспорт се високи како Монт Еверест. Доколку државните власти, под итно не преземат конкретни мерки за нивна санација, железницата нема да има потреба да се приватизира или да се склучува јавно-приватно партнерство за нејзина трансформација, бидејќи преку присилна наплата на долговите би можело да се реши прашањето...

Порталб: Граѓаните и фирмите кренаа „рачна“, намалена побарувачката за кредити

Речиси двојно е намален бројот на банки кои на крајот на третиот квартал во споредба со вториот укажеaе дека побарувачката за корпоративни кредити е намалена. Расте бројот на банкари кои сметаат дека монетарната политика незначително влијае врз одредување на каматите за кредтите, пишува Порталб.мк. Ваквите трендови регистрирани во најновата Анкета за кредитна активност, се последица на економската криза поради kовид-19. Банкарите...

Продолжува минималниот пад на каматните стапки на кредитите

Трендот на месечно и годишно намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во октомври 2020 година, покажуваат најновите податоци на Народна банка. Имено, каматната стапка на вкупните кредити изнесува 4,68 отсто и бележи месечен и годишен пад од 0,02 процетни поени (п.п) и 0,37 п.п., соодветно. Просечната каматна стапка на вкупните депозити се задржа на нивото...

Продолжува падот на каматите на кредитите и депозитите

Во септември 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити која што оствари месечен и годишен пад од 0,03 процентни поени и 0,39 процетни поени и изнесува 4,70 отсто, покажуваат новите податоци на Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити забележа минимално месечно намалување од 0,01 процентни поени и изнесува 0,98 отсто, додека на...

Минимален пад на каматите на кредитите и штедните влогови во јуни

Во јуни 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, која што оствари месечен пад од 0,03 процентни поени и годишен пад од 0,39 процентни поени (п.п.), и истата во јуни изнесувала 4,80 отсто, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити (штедни влогови) оствари минимален месечен пад од 0,01 п.п....

Во вториот квартал значително намалена побарувачката за кредити кај граѓаните

Во второто тримесечје на 2020 година, во екот на пандемијата на ковид-19 во земјава, банките укажуваат на значително нето-намалување на побарувачката на вкупните кредити на секторот „домаќинства“, наспроти малото нето-зголемување во претходната анкета, покажува најновата анкета на Народната банка за кредитната активност за периодот април-јуни 2020 година. Имено, околу 58 отсто од банките укажале на значително намалување на кредитната побарувачка,...

Должниците за вода можат главниот долг и трошоците да ги платат без камата, на рати

ЈП „Водовод и канализација“ информира дека согласно Законот за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на физички лица, донелe одлука со која извршиле отпис на побарувања по основ на наплата на затезна односно казнена камата по главен долг и трошоците на постапката кои произлегуваат од старите извршни судски предмети пренесени кај нотарите и извршителите како и...

Израелскиот претседател чекал 40 минути во авионот во Париз поради „безбедносна загриженост““

На израелскиот претседател Исак Херцог и на неговата делегација им било дозволено да излезат од авионот на парискиот аеродром дури откако поминале 40 минути во авионот „поради безбедносна загриженост“,...