fbpx
Таг: Јуроп хаус

таг: Јуроп хаус

Со изложба во Пошта-1 одбележани 60-години од скопскиот земјотрес и роденденот на „Јуроп Хаус“

По повод 60-годишнината од земјотресот во Скопје и 4 години од отворањето на „Јуроп Хаус“, во изгорената шалтер хала на Пошта-1 вчера се одржа архитектонската изложба организирана од Делегацијата на ЕУ, во рамките на конкурсот „Скопје на новата генерација“. За победник на конкурсот беше прогласен Антонио Грујевски со проектот „Лотос за неа: Одржлива оаза во градскиот парк во Скопје“, кој...

В сабота ќе се одржи прв базар на мали еколошки бизниси

В сабота, на 21-ви октомври, во организација на Здружението за еколошка едукација и одржливо живеење „Yes for Less“ и Јуроп хаус Скопје ќе се одржи првиот базар на мали еколошки бизниси во земјава. Целта на настанот, како што велат организаторите, е запознавање со бизнисите кои секојдневно придонесуваат кон одржлив развој, промоција на еколошките алтернативи кои ги нудат во замена...

Конкурс за млади архитекти и урбанисти, првата награда е 1.500 евра

По повод 60 години од скопскиот земјотрес, Јуроп хаус го отвори архитектонскиот конкурс насловен „Скопје на новата генерација“ преку кој се повикуваат млади архитекти и урбанисти да оставаат свој белег во архитектурата на главниот град. Како што велат оттаму, ова не е само конкурс за разубавување на градот туку и повик преку кој ќе се подобри пристапот кон заборавените...

Изложбата „Асфиксија“ на Драган Божинов – уметнички поглед на аерозагадувањето

Во саботата во Јуроп хаус во Скопје беше отворена изложбата „Асфиксија“ („Asphyxia“) на уметникот Драган Божинов. Она што ја прави оваа изложба уникатна е тоа што уметникот своите 33 изложени дела ги насликал со ПМ-10 честички, земени од надворешен прочистувач. „Затвори очи, но, затвори и нос и уста, па замисли... замисли сивило. Тоа е она сивило од воздухот кое ни...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...