fbpx
Таг: ЈП за државни патишта

таг: ЈП за државни патишта

Патарини: Кај нас грабеж, во соседството попуст за редовните возачи (инфографик)

Македонија е една од ретките балкански земји каде што не е воведена месечна или годишна карта за плаќање патарина. Така, возачите што секојдневно патуваат од Тетово, Велес, Куманово, Гостивар или Гевгелија за Скопје треба да платат и по неколку пати повисока цена за користење на услугите на патиштата во споредба со соседните балкански земји. Во Бугарија, на пример, електронската...

На 8 црни точки на патиштата ќе се работи на подобрување на безбедноста (инфографик)

Јавното претпријатие за државни патишта ќе инвестира во подобрување на безбедноста во сообраќајот на 8 црни точки на македонските патишта. За да се намали ризикот од сообраќајни незгоди, на овие локации ќе се изведе нов асфалтен слој, ќе се работи на дренажата на патот, ќе се постават нови сообраќајни знаци, банкини и друга опрема, а ќе се изврши и...

Промовирана веб-апликација „Мој пат“ за пријавување недостатоци на патиштата

Автомото-сојузот на Македонија (АМСМ), Министерството за транспорт и врски, МВР и Јавното претрпијатие за државни патишта денеска ја промовираа веб-апликацијата „Мој пат“, која ќе им овозможи на учесниците во сообраќајот да пријават недостатоци на патиштата. Министерот за транспрот и врски, Горан Сугарески, на промоцијата истакна дека оваа веб-алатка ќе придонесе за воспоставување ефикасен систем за одржување на патната инфраструктура во...

Изградбата на автопатиштата доцни, а трошоците се зголемуваат, констатира ДЗР

Изградбата на автопатиштата Кичево – Охрид и Миладиновце – Штип, што се градат со кинески кредит, нема да заврши навреме. Крајните рокови - април 2017 година за автопатот Миладиновце – Штип, односно крајот на јануари 2018 година за Кичево – Охрид, ќе бидат сериозно пробиени, констатира Државниот завод за ревизија. Делницата на автопатот во западниот дел од земјава е...

Ставен е во функција системот за водоснабдување во Кучково

Во продолжение ја пренесуваме проверката на „Вистиномер“ на исполнетост на изборно ветување на сегашниот градоначалник на општина Ѓорче Петров, Александар Стојкоски: Ветување: Решавање на проблемот со водоснабдување во с. Кучково   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот...