fbpx
Таг: јавни набавки

таг: јавни набавки

ЦГК: Апсурдни цени од 0,01 денар во дел од тендерите на институциите

Во првото полугодие од 2017 година, преку нетранспарентната постапка, со преговарање без објавување оглас, се склучени договори во вредност од 7,4 милиони евра, што е за 12 отсто повеќе од истиот период лани, се вели во извештајот од следењето на јавните набавки спореведени од институциите на централно ниво, за периодот јануари - јуни 2017 година, што денеска го објави...

Владата ќе го укине Советот за јавни набавки за да ги поедностави процедурите

Владата ќе го укине Советот за јавни набавки, бидејќи со неговото воспоставување, јавните набавки станале покомплицирани и се одвивале во подолг рок од предвидениот, рече денеска министерот за финансии, Драган Тевдовски, на дебатата „Реформа во системот за јавни набавки“. - Со Советот за јавни набавки, јавните набавки тешко се спроведуваат, имаат бројни неоправдани бирократски бариери, кои не само што не придонесуваат...

Тевдовски е најголем ризик за македонската економија, велат од ВМРО-ДПМНЕ

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, е елементарна непогода и најголем ризик за македонската економија, изјави на прес-конференција Соња Гелова-Стојанова од ВМРО-ДПМНЕ. Таа додаде дека Тевдовски и СДСМ не кажуваат дека долгот од 180 милиони евра на централната власт се, всушност, обврски врз основа на повеќегодишни јавни набавки, податок што редовно постои и се ажурира во Министерството за финансии. - Притоа економските оператори доброволно...

Секој трет тендер со еден понудувач, договорите без оглас тежат 34,8 милиони евра

Речиси секој трет тендер во Македонија е со еден понудувач, покажува извештајот од следењето на јавните набавки спроведени од институциите на централно ниво за периодот јуни - декември 2016 година на Центарот за граѓански комуникации. Ова, како што стои во соопштението, е последица, пред сè, на малата конкуренција евидентирана во првата половина од 2016 година. „Во 2016 година се склучени 605 договори...

Финансиската полиција поднесе кривични пријави против поранешни градоначалници

Управата за финансиска полиција подготвила пет кривични пријави против поранешни градочалници на општините Струга, Свети Николе, Дебар, Студеничани и Долнени, како и против едно физичко и едно правно лице. Пријавите се поднесени во Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, кое соопшти дека ги проучува пријавите и ќе се произнесе за нив. „Кривичните пријави се поднесени поради основан...

Во бизнисот со јавни набавки вклучени се само 4.800 од 70.000 компании

Од околу 70.000 активни компании во земјава, само 4.800 се вклучени во бизнисот со јавни набавки, кој годишно вреди околу една милијарда евра. Ова беше истакнато на конференцијата „Јавните набавки во Македонија: искуства и предлози за законски решенија за нивно подобрување“, како завршен настан на Проектот на УСАИД за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки. - На секој четврти јавен повик објавен од...

Компаниите преку платформата за тендери на ЕУ имаат пристап до европските пазари

Македонските компании преку системот „Тендерс електроник дејли“ (Tenders Electronic Daily) ТЕД, што е платформа на ЕУ за тендери, имаат можност за слободен пристап за бизнис, со земјите членки на Европската Унија, како и Европската економска област и останатите континенти. Се работи за единствена онлајн платформа, посветена на јавни набавки, која приватниот и јавниот сектор ја користи за пристап до информации...

Финансиската полиција ги проверува јавните набавки на Општина Струмица

Четворица инспектори на финансиската полиција денеска влегле во Општина Струмица и почнале со проверки на документацијата за јавни набавки на Општината. Од Општината засега не прецизираат за кои јавни набавки се интересирале инспекторите. Во писмена рекација оттаму велат дека од страна на Општината и на нејзините служби, обезбедени и дадени на увид биле сите неопходни документи. „Не е првпат Општина Струмица...

Нетранспарентоста – најголем проблем во спроведувањето на јавните набавки

Сите балкански држави се соочуваат со слични проблеми кога станува збор за јавни набавки, рекоа претставници од Коалицијата на граѓанските организации „Балкан тендер воч“ (Balkan Tender Watch), на конференцијата „Надзор врз јавните набавки: Ризици од корупција идентификувани од граѓанските организации“. Набавките најчесто се спроведуваат од големи компании и најчесто најниската цена е единствениот критериум. Исто така, институциите многу ретко ги планираат...

Најниска цена и задоцнето плаќање, најголеми проблеми на фирмите при јавните набавки

Двата најчести проблеми со кои се соочуваат фирмите при јавните набавки се најниската цена, како единствен критериум за доделување на договорите за јавни набавки, и задоцнетото плаќање. Ова го покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации во извештајот од следењето на јавните набавки за периодот јули – декември 2015 година, кој ги содржи и резултатите од истражувањето на 254 фирми и...

Институциите купуваат исти производи по различни цени

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) го објави Индексот на рационалноста бр. 12, кој e изработен со споредба на цените по кои се купувале сообраќајни знаци, обележување на улици, фискални апарати, камери за видеонадзор и финансиска ревизија. Најголемата разлика во цената е евидентирана во набавката на услугата за финансиска ревизија, а најмала во набавката на фискални апарати. Во извештајот, како поевидентни разлики...

Чесите со сатира ја исмеваат руската анексија на делови од Украина, „си го бараат Калининград назад“

Чешки интернет пранкери создадоа лажна веб-страница и профил на Твитер за припојувањето на Калининградската област кон Република Чешка. VisitKralovec.cz е најновиот сатиричен обид за да се покаже апсурдноста на...