fbpx
Таг: јавни набавки

таг: јавни набавки

Министерствата заборавија на владината наредба за транспаретност во јавните набавки (1)

Измина рокот од триесет дена кој им го даде Владата на сите органи на државната управа за да почнат на официјалните веб-сајтови да ги објавуваат сите податоци и планови за јавни набавки и истото им го препорача и на општините. „Мета.мк“ истражи колку министерствата, општините и другите органи ја почитуваат наредбата односно препораката на Владата и во три продолженија ќе...

Половина од општините не објавуваат редовно информации за јавните набавки (инфографик)

Само една од пет општини, поточно нецели 20 отсто, на своите интернет страници тековно ги објавуваат огласите за јавни набавки, покажа прегледот што Новинската агенција „Мета.мк“ деновиве го направи на страниците на 80 општини и Градот Скопје. Скоро половина од општините или 48% немаат објавено никакви податоци за јавните набавки или постоечките им се застарени. Стари договори или празни категории...

Државните органи имаат рок од 30 дена да почнат со објавување на сите податоци за јавните набавки

Владата ja разгледа и усвои информацијата за статусот на реализација на Националниот акциски план за Отворено владино партнерство 2018-2020 година. Како дополнителен заклучок, Владата ги задолжи сите органи на државната управа, согласно утврдените достигнувања во заложбата „Можност за објавување на основните информации за јавните набавки на интернет-страниците на институциите“ во рок од 30 дена на своите интернет страници (или ако...

Градежна комора: Јавните набавки ја кочат изградбата на инфраструктурата и гасификацијата

Формирање на Меѓуресорно тело, во кое ќе учествуваат претставници на Градежната комора, Владата и општините што ќе гарантира и резултира со побрзо придвижување на секторот градежништво, е барањето на Градежната комора при Сојузот на Стопански комори (ССК) истакнато на денешната прес-конференција. Претседателот на Градежната комора, Ивица Јаќимовски истакна дека неопходно е интензивирање на работата на компаниите во градежниот сектор. Тој...

Јавните набавки оневозможуваат конкуренција меѓу фирмите и се прават нетранспарентно

Во втората половина на 2018 година, имало неколку сериозни проблеми со јавните набавки во земјава, анализира Центар за граѓански комуникации (ЦГЦ). Во нивниот 31. извештај за редовниот мониторинг на јавните набавки, се вели дека зачестено се спроведуваат големи тендери кои не се делат на делови, и со тоа се оневозможува конкуренција помеѓу фирмите, односно се доведува во прашање рационалното и...

Обвинителство нема да покрене постапка за јавните набавки во Министерство за здравство

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција (ОЈО-ГОКК), односно надлежен обвинител, донело одлука да не почнува постапка зза јавните набавки во Министерство за здравство. „За да постои кривично дело Злоупотреба на службена положба и овластување предвидено и казниво по член 353 став 5 потребно е јавната набавка да е спроведена на незаконит начин и да има склучен...

Истражување: Голем дел од јавните набавки во општините во Скопскиот регион се без огласи

Истражувањето на јавните набавки на локалните самоуправи во Скопскиот регион, за 2017 година покажaло дека има рекордно ниско ниво на јавни набавки. Резултатите од мониторингот на јавните набавки на локалните самоуправи во Скопскиот регион, спроведени во проектот „Зајакнување на транспарентноста и отчетноста на општините при трошењето на јавните средства“, на ЗЕН - Здружението на економски новинари покажуваат дека, склучени се...

Анализа: Полицијата и образованието најнетранспарентни при јавните набавки

Центарот за граѓански комуникации го објави најновото годишно рангирање на министерствата, секретаријатите и Собранието според транспарентностa, отчетностa и интегритетoт во јавните набавки. Според истражувањето, најдобро рангирани се оние институции што трошат најмалку пари, и обратно. Најслабо рангирани се Министерството за образование и наука и Министерството за внатрешни работи, со исполнување на само 37 проценти од утврдените критериуми, додека најдобро рангирани се...

Во новиот закон за јавни набавки, исклучоци само за одбраната и безбедноста

Осум исклучоци во кои законот нема да се применува за јавни набавки во одбраната и безбедноста се предвидени во новиот закон за јавни набавки, кој е на дневен ред на денешната, 81-ва, седница на Собранието. Во новиот текст се опфатени само исклучоците, затоа што до крајот на март треба да биде завршен нацртот на сосема нов закон за јавни...

Навалица од новогодишни државни тендери околу 31 декември

Министерства, агенции, здравствени установи, државни претпријатија и други буџетари очекуваат понуди по распишаните огласи за јавни набавки и на 31 декември, последниот ден од годината. Забележително е дека станува збор за јавни набавки за кои огласите се распишани во последните десетина дена од декември, а за краен рок за доставување на понудите е определен последниот ден од 2018 година. Така, неколку...

Тевдовски: Значаен прогрес во реформата на јавните финансии

Направен е значаен прогрес во реформата на јавните финансии. Законските решенија предвидени со Програмата за реформи во управувањето со јавните финансии (ПФМ) се или подготвени или во финална фаза на подготовка, додека истовремено се работи на оперативата и јакнење на капацитетите на институциите. Ова беше истакнато денеска на третиот ПФМ дијалог кој се одржа во Министерство за финансии, на кој...

„Црвени знаменца“ ќе алармираат за ризик од корупција на системот за јавни набавки

Реформата на системот на јавни набавки е еден од главните приоритети, јавните набавки се една од клучните алатки во економските политики на една Влада и веројатно се највидливиот сигнал за доброто управување со јавните финансии, рече денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на прес-конференција по повод завршување на проектот за „Зајакнување на праксата на јавни набавки“ имплементиран од Бирото за јавни набавки...

Општините лани склучиле договори за јавни набавки во вредност од 80 милиони евра

Вкупната вредност на јавните набавки на општините во Македонија лани изнесувалa 80 милиони евра, а биле реализирани 2.737 јавни набавки, покажува базата на податоци со сите набавки на општините во 2017 година, изработена од Центарот за граѓански комуникации. Трошоците за јавни набавки по жител изнесуваат 2.401 денари. Општина која склучила најмногу јавни набавки е Град Скопје со 153, а најмалку...

ЦГК: Загрижувачки бројки кај тендерите на локално ниво на крајот на минатиот мандат

Во периодот април - септември 2017, постапките за јавни набавки спроведени од институциите на локално ниво се одликуваат со загрижувачки параметри, соопшти Центарот за граѓански комуникации (ЦГК), изнесувајќи ги резултатите од својот нов извештај. Според ЦГК, и во периодот на набљудување продолжила тенденцијата да се јавуваат помалку од три понудувачи на локалните тендери, што е минимумот за задоволување на принципот...

Владата ги повика граѓанските организации внимателно да ги следат сите јавни набавки

Ги повикуваме сите граѓански организации внимателно да ги следат сите постапки на јавните набавки, со една цел, колку што е можно повеќе да ги отстраниме сите сомнежи како се прават постапките, рече министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, на денешната прес-конференција, на која, со министерот за здравство, Венко Филипче, генералниот директор на ЕЛЕМ, Драган Миновски и...

Клиниката за хематологија најави засилен мониторинг на јавните набавки со лекови

ЈЗУ Универзитетска клиника за хематологија – Скопје информира дека организациите „Транспарентност Македонија“ и Здружението на граѓани за борба против рак „Борка“, со свои претставници ќе го мониторираат целокупниот процес на јавни набавки. „Согласно член 30, став 1 од Законот за јавни набавки, со својство на надворешни стручни лица кои не се вработени на клиниката, со делегирана надлежност да го следат и да...

Васе Доневски доби притвор, Волфганг Гампер мерки на претпазливост

Јавното обвинителство на Република Македонија соопшти дека судија на претходна постапка, постапувајќи по барањето од Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, изрекол притвор за поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Васе Доневски, а мерки на претпазливост за Волфганг Гампер, сопственик и управител на компанијата „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“. Притворот го изрекол...

УФП: Васе Доневски овозможил матен приход од 11 милиони евра за „Секјуриком“

Со местење тендер, односно изигрување на постапката и избегнување на Советот за јавни набавки, со формирање неделива јавна набавка за пет дејности поранешниот директор на Службата за општи и заеднички работи на Владата, Васе Доневски, и В.Г., сопственик и управител на „Секјуриком Мултисервис Интернационал ДОО Скопје“, овозможиле фирмата противправно да се стекне со 660.834.855 денари, односно 11 милиони евра,...

Нова алатка за податоците за јавни набавки

Бирото за јавни набавки, во состав на Министерството за финансии, jа создаде платформата „Отворени Податоци“ на веб страницата е-Набавки. Новата алатка овозможува сите заинтересирани да прават персонализирани анализи и истражувања за системот за јавни набавки или за конкретни институции и носители на самата набавка. Целта, како што рече и портпаролката на Министерството за финансии, Јована Аврамовска, е да се овозможи изработка...

Последиците од кризата најмногу се почувствуваа во градежништвото

Градежните активности во првите девет месеци се намалени, а градежниците имаат помалку работа и во странство, информираа од Здружението на градежништвото, индустријата на градежни материјали и неметали. Според претседателот на Здружението, Андреа Серафимовски, последиците од политичката криза најмногу се почувствувале во овој сектор, кој беше главен двигател на економијата во последните неколку години. - Проблемите речиси и да не се решаваа, а...

Ставен е во функција системот за водоснабдување во Кучково

Во продолжение ја пренесуваме проверката на „Вистиномер“ на исполнетост на изборно ветување на сегашниот градоначалник на општина Ѓорче Петров, Александар Стојкоски: Ветување: Решавање на проблемот со водоснабдување во с. Кучково   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот...