fbpx
Таг: јавни личности

таг: јавни личности

Истражување покажува дека јавните личности жени преку Инстаграм пораки се постојани жртви на мизогинија

Центарот за борба против дигитална омраза (CCDH) од Лондон спроведе истражување во кое преку анализа на 1000 приватни пораки испратени до Инстаграм профили на пет женски јавни личности се покажува дека тие често добиваат пораки со мизогиниска содржина, пренесува лондонскиот весник Гардијан. Станува збор за 8.717 од 1000 гласовни и текстуални пораки и фотографии кои содржат голотија испратени преку опцијата...

СЕММ и ЗНМ бараат внимателност при известувањето за самоубиства

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) и Здружението на новинарите (ЗНМ), по повод известувањето на медиумите во врска со случаите на самоубиство ги повикуваат новинарите на почитување на етичките стандарди и норми и воздржување од сензационалистичко информирање. "Притоа, потсетуваме на член 7 од Кодексот на новинарите, според кој „новинарот ќе ја почитува приватноста на личноста, освен кога тоа е во...

Сто јавни личности побараа од српскиот омбудсман да се кандидира за претседател на државата

Стотина јавни личности во Србија, меѓу кои угледни книжевници, новинари, глумци и професори, денеска упатија апел до народниот правобранител, Саша Јанковиќ, да се кандидира за претседател на Србија како непартиски кандидат и ги повикаа демократски ориентираните граѓани и партии да ја поддржат оваа иницијатива. Тие оценуваат дека Србија веќе неколку години се соочува со длабока и тешка криза, дека институциите...

ЗНМ, СЕММ и ССНМ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Сојузот за етика во медиумите (СЕММ) и Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) преку соопштение реагираа за присуството на новинари и...