fbpx
Таг: јавен долг

таг: јавен долг

Анализа на Порталб: Општини, болници, јавни претпријатија со најголеми долгови [Инфографик]

Општина Тетово повторно се искачи на високото „трето“ место на долгата должничка листа на Министерството за финансии. Меѓу субјектите со највисоки износи на долгови освен општините се и државни фирми и јавни претпријатија. Милионски износи на долгови пријавиле и јавните здравствени установи. Порталб.мк ги рангира и анализира субјектите со најголеми износи на доспеани, а неплатени обврски. Долгови на општините... За само три...

Анализа: Економијата во 2021 година – од економско заздравување до енергетска криза

Економијата излезе од зона на рецесија. Раст на увозот и извозот. Дел од инфраструктурните проекти останаа „заглавени“, но по две децении ветувања започна изградбата на автопатската делница Скопје-Блаце – стратешка за поврзување со Косово, нашиот значаен трговски пазар. Јавниот долг ги достигна највисоките вредности. Граѓаните се бореа со ценовен бран, Владата прогласи енергетска криза. „Порталб“ ги издвојува настаните и состојбите...

Нов план за „борба“ со јавниот долг – задолженоста ќе се намалува, нови заеми преку нови обврзници!

„Се утврдува лимитот на вкупниот јавен долг на среден и долг рок којшто не треба да надмине ниво од 60 отсто од БДП“, се посочува во новата ревидирана Фискална стратегија 2022-2024 (со изгледи до 2026), а намалување на долговите се предвидени и во ревидираната Стратегија за управување со Јавниот долг. Но, оваа граница веќе е пробиена во текот на...

Порталб: Нова должничка листа – 816 државни субјекти пријавиле доспеани, а неплатени обрски!

Објавена е новата „должничка“ листа на државни субјекти. Според податоците, на крајот од третиот квартал вкупниот долг на училиштата, болниците, општините, јавните претпријатија, институциите од културата, судството изнесуваат 329,4 милиони евра. „Порталб“ во континуитет ја следи состојбата со доспеаните, а неплатени обврски на државните институции, фирми, агенции, судство, здравство.   Кој, колку и по кој основ должи? На крајот од третиот квартал...

АНАЛИЗА: Бруто надворешниот долг близу до 10 милијарди евра, каква е состојбата со јавниот долг?

Раст на бруто-надворешниот долг и на јавниот долг, но и намалување на државниот долг на крајот од август. Новите податоци покажуваат дека задолженоста на државата сепак се зголемила во првото економско полугодие. Овој тренд е очекуван, економијата уште се бори со ковид-рестрикции кои Владата треба да ги “амортизира“ преку директна помош и поддршка, велат економистите, пишува „Порталб“.  Според прогнозите задолженоста...

Порталб анализа: Битката за спасување на животи и на работни места го „билдаат“ државниот долг

Постковид економското закрепнување ќе зависи од брзината на вакцинацијата – но дотогаш економиите ќе се сооочуваат со длабоки буџетски дефицити и растечки јавен долг. Ова е една од поентите во новиот Извештај на Светска банка посветен на земјите од Западен Балкан. Со најрастечки јавен долг ќе се соочи Србија која е водечка според износите на средствата кои завршија за...

Јавниот долг во првото тримесечје достигна 62,5 отсто, а државниот 54,1 отсто од БДП

Во првото тримесечје од годинава, јавниот и државниот долг се во рамки на проекциите и по повлекување на средствата од осмата еврообврзница забележуваат благ раст од 2,3 и 2,9 процентни поени. Притоа, јавниот долг изнесува 62,5 отсто, додека државниот е 54,1 отсто од БДП, соопшти Министерството за финансии. Издавањето на осмата еврообврзница од 700 милиони евра, со историски најниска каматна...

Во четвртиот квартал на 2020 година има благо намалување на јавниот и државниот долг

Министерство за финансии информира дека има благо намалување на јавниот и на државниот долг во четвртиот квартал од 2020 година. „На крајот од 2020 година државниот долг изнесува 51 проценти, што е за 0,5 процентни поени пониско во однос на претходниот квартал, додека јавниот долг изнесува 59,9 проценти и е за 0,8 процентни поени понизок во однос на претходното тримесечје....

Наместо нова пруга со кинески кредит што води кон кредитно ропство, потребна е реконструкција на постоечката [инфографик+фото]

Поголеми инвестиции во ремонт на пругите, почитување на зададените рокови за нивна изведба и подигање на максималната брзина на движење на возовите на 120 километри на час меѓу Табановце и Гевгелија. Без да се постигнат овие цели во претстојниот период од страна на државните власти, железничкиот Коридор 10 нема да може да биде конкурентен во однос на автопатот, ниту...

Анализа: Македонската економија со години жртва на популизмот и клиентелизмот

Од буџетите на државата со години наназад најголем процент се прераспределува за администрацијата, која наместо сервис за ефикасни јавни услуги, се третираше повеќе како гласачки контингент без воопшто какви било мерења на нејзините перформанси, без етика и без создавање на вештини за давање на квалитетна јавна услуга. Ова е едно од укажувањата во новата анализа на Центарот за економски анализи...

МФ: Јавниот долг на земјава заклучно со 2025 година ќе се намали на 58,8 отсто

Министерството за финансии информира дека со изработената Стратегија за управување со јавен долг се дефинираат лимити за висината на трите нивоа на долг: државниот, гарантираниот како и на вкупниот јавен долг во следните пет години, како и за структурата на долгот. Согласно истата, заклучно 2025 година јавниот долг треба да се сведе под Мастришкиот критериум, односно да се намали на...

Порталб: Се стега „ременот“ – јавниот долг ќе расте, како ќе се враќа?

Јавниот долг ја надмина психолошката граница од 60 отсто, искачувајќи се на 60,7 отсто. И до година ќе се земаат заеми, но според првичните информации, Владата „пари“ ќе бара на домашниот пазар, пишува Порталб.мк. Според економистите, секое позајмено евро треба внимателно и рационално да се троши зошто ќе дојде време да се враќа – со камата. Дали банките ќе станат...

Јавниот долг во второто тримесечје порасна на 59,5 отсто како резултат на ковид-19 кризата

Заклучно со вториот квартал од 2020 година, јавниот долг изнесува 59,5 отсто, додека државниот долг се искачи на 50,7 отсто, информираат од Министерството за финансии. Покачувањето на јавниот и државниот долг во второто тримесечје се должат првенствено на повлекувањата на средства преку еврообврзницата и заемот од Меѓународниот монетарен фонд, со цел обезбедување на ликвидност во време на ковид-19 кризата,...

Ангеловска: Граѓаните добиваат увид за што државата се задолжува

Министерката за финансии Нина Ангеловска денеска ја презентираше алатката за зголемување на транспарентноста на јавните финансии односно платформата преку која граѓаните во секое време ќе може да го следат јавниот долг. Платформата се состои од пет дела јавниот долг и компонентите од кои се состои, движењето на долгот по години, финансирањето на јавниот долг во 2020, издавањето на хартии од...

Македонскиот јавен долг достигна рекордни 5,4 милијарди евра

Јавниот долг на нашата земја заклучно со третото тримесечје од годинава достигна 5,4 милијарди евра или 48,6 отсто од бруто домашниот производ (БДП), што е највисоко ниво од осамостојувањето на државата. Според податоците на Министерството за финансии, на крајот на 2018 година јавниот долг изнесувал 5,2 милијарди евра. Математиката покажува дека за девет месеци долгот се зголемил за 200 милиони...

Долгот на фирмите за кои државата не издава гаранции ќе влезе во вкупниот јавен долг

Во собраниска прцедура се измените на Законот за јавен долг, со кој, откако ќе стапи на сила, во јавниот долг ќе се мери и негарантираниот јавен долг, односно долгот за кој државата нема издадено гаранција. Според проценките на Министерство за финансии, тоа би го зголемило долгот за 0,3 проценти од БДП, односно околу 30 милиони евра. - Во 2014 година, овој...

Тевдовски: Успешно се реализираат мерките од Програмата за економски реформи

Министерството за финансии ќе продолжи да го зајакнува управувањето со јавните финансии, да ја подобрува фискалната дисциплина и транспарентноста во трошењето на јавните пари, истакна Министерот за финансии Драган Тевдовски на средбата со мисијата на Европската комисија за оцена на Програмата за економски реформи (ПЕР) за периодот 2019 – 2021 година. Делегацијата на ЕК ја сочинуваат претставници на директоратите за...

Министерство за финансии подготвува измени на Законот за јавен долг

Поголема транспарентност, усогласување со меѓународните практики и поголем креидбилитет кај меѓународните институции и инвеститори се очекуваните ефекти од измените на Законот за јавен долг кои ги изработи Министерството за финансии, а кои се во собраниска процедура. Со измените се предлага враќање на негарантираниот долг во пресметката за јавен долг. - Негарантираниот долг беше дел од пресметката на јавниот долг до...

Јавниот долг се зголемил за повеќе од три пати за десет години (инфографик)

Влегува ли Македонија во должнички вртлог имајќи предвид што секоја година од домашни и од странски извори мора да се позајмуваат пари за да се вратат старите долгови и да се покријат буџетските расходи е прашање на кое е извесен потврден одговор, ако се земе предвид дека и по промената на власта, новата Влада продолжи со нови задолжувања и...

ММФ: Исправни се мерките за оддржливоста на пензиите и социјалната еднаквост

Во Министерството за финансии се одржа завршниот состанок со тимот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кој престојуваше во земјата со цел спроведување на редовниот годишен преглед на македонската економија. На состанокот присуствуваше тим на Министерството за финансии, предводен од министерот Драган Тевдовски, како и гувернерката на НБРМ, Анита Ангеловска-Бежоска. Во соопштението на ММФ се наведува дека исправно е што предлог-буџетот за...

Средба Ковачевски – Лосон: Поддршка од Обединетото Кралство за реализација на стратешките цели

Премиерот Димитар Ковачевски се сретна со Метју Лосон, новиот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во нашата држава, информираат од владината прес-служба. На состанокот е потврдено...