fbpx
Таг: јапонска култура

таг: јапонска култура

Фестивалот на јапонска култура Нихон-џи 2.0 ќе се одржи на 27 мај во „Мала станица“

За прв пат, минатата година, домашната публика од сите генерации беше раздвижена  од дебитното издание на еден поинаков фестивал - Фестивалот за јапонска култура, наречен „Нихон-џи“, кој привлече голем број на посетители од сите сегменти на заедницата. Годинава, во подобрено и побемно издание годинава ќе се одржи на 27 мај во Национална галерија „Мала станица“. За „Нихон-џи 2.0 - Неонски...

Над 150 учесници на првиот фестивал на јапонската култура во земјава

Во Јавна соба во Скопје во саботата се одржа првиот фестивал на јапонската култура во Македонија организиран од Japan@mk. Фестивалот наречен „Нихон џи“ обедини различни аспекти од јапонската култура на едно место преку промоција на македонски граѓани, уметници, модни дизајнери, поети, архитекти, тренери на боречки вештини, ентузијасти, гикови, гејмери и косплеери кои се инспирирани од јапонската уметност и култура или...

Барањата за достоинствен менструален циклус во фокус во новата епизода на „Шорткат“

Иако живееме во современо општество, за менструацијата која се смета за прв знак за плодноста или половата зрелост, кај нас сè уште владее стигма и се зборува во кодови кои се употребуваат уште од минатиот век. Милиони девојки и жени не се во состојба да управуваат со својот менструален циклус на достоинствен, здрав начин. Од таа причина, 28 мај...

Паралелна конференција на ОБСЕ: Русија е брутална кон Украина, улогата на граѓанското општество е исклучително важна

Демократијата опаѓа во земјите каде што нема простор за активизам на граѓанското општество. Сведоци сме на алармантниот број на вооружени конфликти, во последната година сведочиме како Русија е брутална кон...