fbpx
Таг: изложба на фотографии

таг: изложба на фотографии

Нема никогаш да се заборави – „Сеќавања“ низ призмата на Бурим Муфтиу

Во Националната Глаерија „Чифте Амам“ е поставена изложбата на фотографии и фото-портрети „Сеќавања“ од Бурим Муфтиу. Изложените фотографии, односно делата на Муфтиу имаат едена централна инспирација, а тоа се манекените (куклите за облека). Преку фотографирање на стари, веќе изобличени кукли, кои сосема ја завршиле својата функција и животниот век во користа на човекот, тој ги користи во повеќе намени. Куклите кои...

Повик за учество на фото конкурс на темата „Водата. Човекот. Државата.“

По повод Светскиот ден на водата - 22 Март, Water4Changes објави фото-конкурс за учество на изложба на тема „Водата. Човекот. Државата.” Најдобрите 15 фотографии од конкурсот ќе бидат изложени во просториите на Културниот Центар на општина Центар - „Јадро” на 22 март 2021 година. Заинтересираните кандидати треба да ги испратат своите фотографии на мејлот water4changes@gmail.com не подоцна од 17.03.2021 година....

Изложба на фотографии од македонски џез-музичари „Џезтетика“ во Домот на младите во Белград

Во главниот хол од Домот на младите во Белград денеска ќе биде отворена изложбата „Џезтетика“ на Татјана Ранташа, во организација на здружението Номад-Арт Скопје. Изложбата се состои од 35 црно-бели фотографии од различни генерации македонски музичари, на кои Ранташа работела во изминатите 15 години. Ќе бидат прикажани фотографии од музичари како Влатко Стефановски, Џијан Емин, Гоце Стевковски, Џоле Максимовски, Георги...

Македонските институции стануваат сè повеќе свесни за важноста на отворените податоци

Последниве неколку години се забележува голема и динамична промена во насока на зголемување на отвореноста на институциите, а тоа е пропратено и со зголемен интерес на јавноста за одредени...