fbpx
Таг: Италијанска амбасада

таг: Италијанска амбасада

Продолжен рокот на Конкурсот за изработка на постер инспириран од хероите на италијанскиот стрип

Рокот за доставување на изработените постери инспирирани од хероите на италијанскиот стрип е продолжен до 5 септември, информираат од Институтот „Данте Алигиери“ од Скопје. Тие заедно со Амбасадата на Италија во Скопје и Филмскиот Фестивал за млади „Џифони Македонија“ објавија конкурс за изработка на постер во пресрет на Comics Day / Денот на италијанскиот стрип, што ќе се одржи...

Објавен конкурсот за изработка на постер инспириран од хероите на италијанскиот стрип

Во пресрет на Comics Day / Денот на италијанскиот стрип, што ќе се одржи во октомври 2022 година, Амбасадата на Италија во Скопје во соработка со Институтот „Данте Алигиери“ од Скопје и Филмскиот Фестивал за млади „Џифони Македонија“ објавува конкурс за изработка на постер инспириран од хероите на италијанскиот стрип. „Иницијативата има за цел да го поттикне интересот на младите...

Доделување награди на конкурсот за креација на постер „Данте 700“

Во рамките на 21-та недела на италијанскиот јазик во светот, која оваа година е посветена на 700 -годишнина од смртта на големиот италијански поет Данте Алигиери, Институтот „Данте Алигиери“ од Скопје, во соработка со Амбасадата на Италија, објави конкурс за изработка на постер на кој се пријавија 170 учесници пратија вкупно 281 постери. Прво место за најдобар дизајн на темата...

Отворен повик за учество на млади на Младинскиот климатски самит во Скопје

Отворен е повикот за учество на млади лица на Младинскиот самит за климатски промени кој ќе се одржи на 10 септември во паркот на МКЦ во Скопје. Самитот ќе им даде шанса на младите на возраст од 15 до 24 години да се вклучат во дијалог со креаторите на политики, да разменат мислења и да се поврзат со други...

Италија ќе додели помош од 200.000 евра за поплавените подрачја

Италија ќе додели 200.000 евра помош со цел да се поддржат активностите на Црвениот крст на Република Македонија, за ублажување на последиците од поплавите во скопскиот регион, соопшти Италијанската амбасада во Скопје. Средствата, како што се наведува, ќе придонесат за финансирање на активностите кои ги презема Црвен крст, како набавка на прехранбени производи, вода за пиење, средства за хигиена, облека,...