fbpx
Таг: Историја и општество

таг: Историја и општество

На две недели пред крајот на учебната година стаса нов учебник по македонски јазик за петто одделение

На две недели пред крајот на учебната година, во основните училишта стаса учебникот по македонски јазик за петто одделение. Учебникот е направен согласно новата Концепција за основно образование. Во Министерството за образование и наука (МОН) објаснуваат дека тие го праќаат на печатење учебникот штом ќе добијат одобрение од Националната комисија за учебници дека може да се користи. „Печатењето учебник е...

МОН: Во „Историја и општество“ ќе се учат теми од историја, географија и граѓанско образование

Предметот Историја и општество интегрира материја од областа на историјата, граѓанското образование и географијата. Овој предмет, согласно новата концепција се воведува од четврто одделение и се изучува до деветто одделение (наместо од шесто до деветто одделение како што беше досега). Oва е ставот на Министерството за образование и наука, по реакциите на Здружението на историчари, од каде што вчера се...

Пет месеци по констатираните грешки, учебникот „Историја и општество“ сè уште е во употреба

Новиот учебник по предметот Историја и општество за петто одделение, сè уште се користи во наставата, иако уште од средината на декември лани, беа констатирани низа неточни информации и нелогичности. Иако за овој учебник реакциите во јавноста беа големи и имаше најава од министерот за образование и наука, Јетон Шаќири дека ќе биде повлечен ако се утврдат повеќе од...

Министерството за образование со нов закон против грешките во учебниците

Работна група составена од експерти во моментов ја работат првата нацрт-верзија на новиот Закон за учебници во основното и средното образование, информираат во Министерството за образование и наука (МОН). Ова се прави за да се зголеми квалитетот на учебниците, откако во декември лани беше обелоденето дека во новиот учебник по Историја и општество има многу содржински и технички грешки. „Ова...

МОН: Подготвуваме нов Закон за учебници, секој може да даде предлози

За да се подобри квалитетот на содржината во учебниците, но и да се подобри процесот на откуп и одобрување учебници во основното и средното образование, Министерството за образование и наука и Педагошката служба иницираат процес за изработка на нов Закон за учебници за основното и средното образование. Оттаму ги повикуваат сите заинтересирани да го разгледаат постојното законско решение и...

Никој не чувствува одговорност што Албанија е на исток, Бугарија на запад, а Монт Еверест е висок 29.035 метри

Сè уште е важечки и не е повлечен од употреба учебникот во кој, меѓу останатото, пишува дека С. Македонија на исток се граничи со Албанија, на запад со Бугарија, а највисоката точка на Земјата е Монт Еверест со 29.035 метри надморска. Додека се чека членовите на најновата формирана комисија да предложат корекции на постојниoт или изработка на нов учебник...

МОН: Авторите и рецензентите на учебникот по Историја и општество неосновано ја префрлаат вината на министерството

Авторите и рецензентите на учебникот по Историја и општество за петто одделение, вината за направените грешки во содржината неосновано ја префрлаат на Министерството за образование и наука (МОН), реагираше денеска ова министерство. Оттаму велат дека по направените измени во учебникот кои им се сугерирани од страна на рецензентите, авторите до Националната комисија за учебници на ЦД го имале доставено учебникот,...

Шаќири: Ако учебникот пo Историја и општество има повеќе од 30 отсто грешки, ќе го повлечеме

Во процесот на разгледување на учебникот по предметот Историја и општество ќе бидеме вклучени сите во Министерството за образование и наука, а ако забелешките и грешките надминуваат над 30 отсто, тогаш тој ќе биде повлечен од употреба. Ова во гостување на Телевизија 24 го изјави министерот за образование и наука Јетон Шаќири, откако беше објавено дека во печатеното и...

MOН: Не смеело да се случат грешки во учебниците, ќе ги бараме причините за пропустите

Министерството за образование и наука (МОН), побарало од Националната комисија за учебници да започне процес за утврдување на причините за пропустите при одобрувањето и издавањето на учебникот по Историја и општество за 5 одделение, во кој се констатирани низа грешки и нелогичности. Станува збор за неточни тврдења во темата „Население и континенти“, но и очигледно, за лошо преведување на информациите....
Superman Batman WonderWoman image by DC

Гал Гадот, Хенри Кавел и Бен Афлек ќе играат негативци во новите „DC“ филмови

Гал Гадот - една од најубавите актерки во Холивуд која има еврејско потекло и е најпозната по својата маркантна улога на „Wonder Woman“ (Вондервуман), заедно со Хенри Кавел, познат...