fbpx
Таг: инвалидитет

таг: инвалидитет

И покрај платен паркинг и налепница за инвалидитет, велешанка за паркирано возило плати казна од 50 евра

Велешанката Билјана Гаврилова-Станковска вчера се соочила со голгота, откако вработените во ЈП Градски паркинг-Скопје ја казниле со 3.000 денари за непрописно паркирање на место за инвалидизирани лица, иако нејзиниот автомобил бил обележан со знак за инвалидитет и членската карта од Здружението за лица со посебни потреби била оставена на шалт таблата. Исто така, таа уредно си платила паркинг преку...

Забележан случај на дискриминација на осуденик со траен инвалидитет во КПД Идризово

Осуденик со траен 100% инвалидитет, стекнат по сообраќајна несреќа во 2009 година, не можел непречено да ги извршува секојдневните активности, физиолошки потреби, ниту пак посетувал редовна физикална и хидро терапија како осудено лице, аралмираше денес Хелсиншкиот комитет за човекови права. Според Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), утврдена е директна продолжена дискриминација врз основа на попреченост и повреда...

Општина Охрид почна со адаптација на тротоарите за полесен пристап на лицата со инвалидитет

Општина Охрид во соработка со Јавното претпријатие „Градски горобишта“, започна градежни активности за адаптација на тротоарите со цел да им се олесни движењето на лицата со инвалидитет. Денеска, активностите се одвиваа на тротоарите што се наоѓаат на пресекот на улиците „Партизанска“ и „Јане Сандански“. Предвидено е во наредниот период да се продолжи со адаптацијата, најпрвин да се опфатат по фреквентните улици,...

Лицата со телесен ивалидитет добија пристап до МТСП

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) информираше дека лицата со телесен ивалидитет добиле непречен пристап до министерството. „Во текот на вчерашниот ден, во Министерството се одржа и средба со граѓански здруженија и организации на лицата со попреченост, при што лице со попреченост можеше само, без помош од други лица, да влезе во просториите на МТСП“, се вели во соопштението на...

#Одговорност се рампи за лицата со телесен инвалидитет

Во Македонија, во 21 век, лицата со физички хендикеп не само што сè уште имаат тешкотии да влезат во некои објекти, туку, да биде иронијата поголема, најголем проблем имаат да пристапат во образовните институции и тоа можат да го сторат само на првиот кат! За непоставени пристапни рампи за лица со посебни потреби, државата може да земе максимална сума од...

Заев даде поддршка на лицата со телесен инвалидитет

Градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев, ја даде својата поддршка на лицата со посебни потреби со учество на настан во хотелот „Цар Самуил“ во Банско, а во организација на Здружението на лицата со телесен инвалидитет „Мобилност“. - Како ваш пријател, по она што претставува преокупација за нашата Македонија, ќе направиме сè што е во наша моќ за земјата да ја направиме перспективно катче,...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...