fbpx
Таг: Институт за македонски јазик

таг: Институт за македонски јазик

Ќе се дигитализираат над 5 милиони записи на Институтот за македонски јазик

Министерството за култура на Република Северна Македонија и Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) почнаа процес за забрзано дигитализирање на картотеките на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, заради заштита, категоризација и ревалоризација на културното наследство на македонскиот јазик. Предизвикот е наменет за претпријатија кои можат да понудат иновативно решение – сами или во соработка со установа која врши...

Обновена спомен-собата на Крсте Мисирков

Денеска е отворена обновената спомен-соба на Крсте Мисирков која содржи документи и фотографии, дел во електронска форма, кои сведочат за животот и образовната, научната, дипломатската и револуционерната активност на првиот кодификатор на македонскиот јазик. Посебно место во поставката зазема книгата „За македонцките работи“, објавена во 1903 година. „Отворањето на подновената Спомен-соба на Крсте Мисиркове е навистина значаен настан не само...

Апел до Институтот за македонски јазик: Правописот да биде бесплатен и на интернет

Фондација за интернет и општество „Метаморфозис“ и Алијансата за отворени образовни ресурси на Македонија упатија апел до Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје да овозможи бесплатен пристап до „Правопис на македонскиот јазик“ во дигитална форма, како отворен образовен ресурс за сите граѓани. Во писмото се потсетува дека минатата недела беше промовиран новиот „Правопис на македонскиот јазик“ кој сега е...

За три дена 290 нови потврдени случаи на ковид

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните три дена направени се 1.695 тестови, а регистрирани се 290 нови случаи на ковид-19. Најголем...