fbpx
Таг: Институт за демократија

таг: Институт за демократија

Граѓаните најмногу веруваат во верските заедници, а најмалку во судството, покажува анкетата на Институтот за демократија

Највисока доверба меѓу граѓаните имаат верските заедници, војската и полицијата, а најниска доверба имаат обвинителството, судството и Државната комисија за спречување на корупцијата. Ова го покажува последното истражување подготвено во рамки на „Програмата за парламентарна поддршка“, од страна на Институтот за демократија „Социетас Цивилис“. Теренската анкета била спроведена во периодот 22 февруари - 9 март годинава на примерок од 1.002 испитаници...

Пратениците да го промовираат Берлинскиот процес, бара Институтот за демократија

Најновата анкета на Институт за демократија покажа дека дури 80 отсто од граѓаните ја гледаат можноста за подолг период на работа во која било земја од Западен Балкан како атрактивна можност, а отворањето на границите меѓу земјите на Западен Балкан го сметаат за корисно 85 отсто од испитаниците. Освен тоа, можноста за користење на сопственото образование во сите земји...

Анкета: Мнозинството граѓани се против каква и да е промена на името

Никаква промена на името е ставот на речиси половина од граѓаните или 47,1 проценти, покажува најновата анкета на МЦМС и Институтот за демократија, која ја објави „Телма“. Само 14,4 отсто од граѓаните би прифатиле „двојна формула“, речиси исто толку 14,1 би прифатиле име за севкупна употреба или ерга омнес. Договорено име за во меѓународните организации е прифатливо за 13,6...

„Русија само се брани“ – главниот дезинфо наратив во мај

Денот на победата над фашизмот 9 Mај беше повод рускиот претседател Владимир Путин да го искаже главниот дезинформациски наратив во мај, покрај серијата други, а тоа е, дека Русија...