fbpx
Таг: инклузивност

таг: инклузивност

Со проектот „Заедници инклузивни за млади“ ќе се унапредува младинската инклузија

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) денес ги презентираше целите на остварување на најновиот проект „Заедници инклузивни за млади“ што го имплементира заедно со Фондација за локален развој на заедницата – Штип, СФЕРА Интернешнал – Битола и Youth Empowerment Platform – Гостивар. Главната цел на проектот е, како што велат авторите, да го подобри локалното владеење преку зголемена инклузивност на локалните процеси...

Народниот правобранител ќе ги испитува сите околности зошто Ембла била отфрлена

Народниот правобранител по сопствена иницијатива формира предмет и испрати тим во гостиварското училиште „Башкими“ за да го испита случајот во кој 11- годишната Ембла Адеми не била прифатена од родителите на учениците од класот во која била запишана, и била приморана наместо заедно со другите ученици, наставата да ја следи сама во посебна просторија, со нејзиниот асистент. Според Народниот правобранител,...

Ретроспектива: Развојот на инклузивно општество со еднаквост и прифатеност оди полека, но сигурно

Фондација Чекор по чекор
Република Северна Македонија сè уште се наоѓа на прагот од патот што води кон подобрување на ситуацијата за развој на институциите и условите за лица со посебни потреби. Во годината што измина беа утвредни неколку проекти организирани од разни неформални здруженија, беше усвоен предлогот на МОН за воведување на учебници што се достапни и разбирливи за лица кои имаат...

Коалиција „Маргини“ поддржува учебници без дискриминација и знаења кои промовираат еднаквост и инклузивност

Здруженија на граѓани и мрежи од граѓански организации, кои се дел од коалицијата „Маргини“ ги поздравуваат реформите предвидени во Предлог законот за учебници и други наставни и дидактички материјали и сметаат дека законот ќе донесе позитивни промени и напредок во образовните политики, особено од аспект на унапредување на пристапот до образование, еднаквоста и недискриминацијата во образованието. Според нив, клучен проблем,...

Царовска: Образованието е клучен столб во градењето на општество кое се темели на граѓанските вредности

Образованието е клучен столб во градењето на општество кое се темели на граѓанските вредности. Новата Концепција за основно образование која ќе се имплементира во следните 5-6 години за првпат ги поставува инклузивноста, родовата рамноправност и интеркултурноста како клучни принципи кои директно се поврзани со Националните стандарди за образование. На овој начин го јакнеме мултикултурализмот, почитувањето на различностите и создавањето...

Муижниекс: Општеството е длабоко поделено по етнички и јазични основи

Македонското општество останува длабоко поделено по етнички и јазични основи. Kрајно време е политичките лидери да осмислат стратегија за интеграција, за да ги надминат овие поделби. Ова е еден од заклучоците на комесарот за човекови права, Нилс Муижниекс, по петдневната посета на државата. Тој им порача на македонските власти „да спроведат политики што поттикнуваат интеграција и разбирање помеѓу етничките заедници...

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ само на зборови сака инклузивност и соработка со опозицијата

ВМРО-ДПМНЕ денеска го обвини СДСМ за самоволие и дека нема ништо од ветувањата за инклузивност и за соработка со опозицијата. - СДСМ мора да престане да се однесува како да се сопственици на Собранието на Република Македонија и да почне да се однесуваат како парламентарно мнозинство во една парламентарна демократија. Каде е демократијата која од уста не ја вадеа додека беа...

Груевски: Подготвуваме голема реформа за судството, медиумите и администрацијата

Во повеќе области, тргнувајќи од судство, медиуми, администрација, безбедност институциите со сите капацитети работат да ги подготват првите чекори, драфтови и се она што е потребно за да се почне еден процес на исполнување на барањето на извештајот на Европската Унија или наречен Извештајот на Прибе, истакна лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски одговарајќи на новинарско прашање. Тој потенцираше дека ќе бидат...

Средба Ковачевски – Лосон: Поддршка од Обединетото Кралство за реализација на стратешките цели

Премиерот Димитар Ковачевски се сретна со Метју Лосон, новиот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во нашата држава, информираат од владината прес-служба. На состанокот е потврдено...