fbpx
Таг: Индијанци

таг: Индијанци

Порано читавме „каубојски“ стрипови, денес може да гејмаме како Американци-домородци

Naslovna Amerikanec Starosecelec izvor YouTube
Сите народи на Балканот имаат фасцинација од Индијанците поради големата популарност на „каубојските“ стрипови во минатото, од кои најпозната е едицијата „Лунов Магнус Стрип“ што излегуваше во преводи во бившата СФРЈ. Од овој тип на стрипови и оние на „Бонели“, каде фигурираат Индијанците за позитивни ликови, како што се: стрипот „Загор“ (за кој имаме и претходни написи), „Текс“, „Капетан...

Канадска студентка преку ТикТок ги враќа во живот домородните јазици кри и оџибве

Додека како дете растела во Фокс Лејк Кри Нејшн во Северна Манитоба во Канада, Шариса Нолт ги слушала своите дедо и баба како зборуваат на јазикот ининимовин (Ininímowin),  попознат како кри (Cree). Но, затоа што нејзината мајка не го научила јазикот, таа не можела да го пренесе на Нолт. „Додека растев, слушав се помалку и помалку ининимовин, па почнав да...

Сите зборови на кои „бомбите“ им го сменија значењето

Изразите, епитетите, досетките, пцостите, навредите, зборувањето во шифри и сугестиите за брутално насилство што јавноста ги слушна од главните актери во „бомбите“ што минатата година ги објави опозицискиот СДСМ, не само што ја сменија туку и ја „збогатија“ семантиката во секојдневниот урбан говор. Фразите „Миле ми текна“, „човечиња“, „чоколади“, „криминален до даска“ веќе имаат недвосмилена и јасна асоцијација, за која...

Колапсот на Клинички ја прегоре Градска болница: 150 итни пациенти оперирани за 10 дена

Полни корпи со чаршави, кебиња и перници во ходникот на приземјето на Универзитетската клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски“, попозната како „стара Градска болница“, сведочат за напливот на итни...