fbpx
Таг: имотен лист

таг: имотен лист

Граѓаните талкаат од општините до Катастарот и обратно, бидејќи институциите немаат заеднички електронски систем

Во претходната сторија објаснивме како за издавање на документ од катастар, треба да се извади уверение од општината, денеска ќе објасниме како за издавање на документ од општината, треба да се земе уверение од катастар. Значи административен апсурд, при што две институции бараат од граѓаните да ја докажат автентичноста на документите, нешто што би можеле сами да го направат...

Вистиномер: Како Мијалков од имот од 1,5 милиони, за седум години стигна до имот од 36 милиони евра?

Под владение на државата ќе стане имот кој Мијалков го немал или не го пријавил пред седум години. Останува прашањето, како е можно кое било физичко лице од имот од 1,5 милиони евра, во рок од седум години, да стигне до имот од над 30 милиони евра? Или најпрецизно, колку, дали и како, во државава се санкционира евентуално незаконски...

Имотна состојба на пратениците од албанскиот политички блок 

Сегaшните анкетни листови содржат податоци за последната пријавена состојба за имотот на пратениците. Дел од нив во Државната изборна комисија фигурираат и со повеќе анкетни листови, во зависност од функциите што ги имале пред пратеничкиот мандат. Законската регулатива предвидува и ги задолжува пратениците најдоцна 30 дена по завршување на нивниот мандат да пополнат нови анкетни листови, пишува „Порталб.мк“. Овој...

Канцеларии на Катастар и во Македонска Каменица и во Чашка

Агенцијата за катастар на недвижности на Република Македонија отвори две нови канцеларии, во Македонска Каменица и во Чашка. Граѓаните на овие две општини досега  мораа да патуваат во блиските градови за да извадат имотен лист или да направат каква било измена во податоците. Во двете нови канцеларии ќе се вршат вообичаените постапки од сферата на недвижностите.

СДСМ: Како градоначалникот Талески успеал да заработи 100.000 евра?

Битолските социјалдемократи денеска го покажаа имотниот лист на градоначалникот Владимир Талески. Општинскиот советник од редовите на опозицијата, Благојче Котевски, пред општинската зграда праша како од 2009 до 2013 година, за време на вториот градоначалнички мандат, Талески успеал своето богатство да го зголеми за околу 100.000 евра. - Во споредба со имотниот лист од 2013 година, станот од 70 квадратни метри е тука, станот...

Имотен лист ќе може да се вади преку интернет

Катастарот воведе нов дистрибутивен систем, со помош на кој граѓаните и правните лица ќе можат да извадат имотен лист од дома. Имотен лист во електронска форма ќе чини 150 денари, а доколку се порача преку дистрибутивниот систем во хартиена форма, ќе изнесува 183 денари и уште 70 денари за поштенски трошоци. - Дистрибутивниот систем ќе биде достапен на интернет 24 часа...

Лидерот на бугарската „Преродба“ бркаше новинари од прес-конференција и медиуми нарече „странски агенти“

Три дена по парламентарните избори, на првата прес-конференција по гласањето, Костадин Костадинов, претседателот на проруската политичка партија „В'зраждане“ (Преродба), инаку нарекуван и „бугарскиот Копејкин“, почна со расправија и обиди...