fbpx
Таг: ИДСЦС

таг: ИДСЦС

Дискусија на ИДСЦС: Заштитата и подготвеноста за заштита од несреќи и катастрофи се најбитни

Заштитата и подготвеноста се најважни, така што акцентот треба да биде ставен на превенција и интензивно инвестирање во системот за управување со кризи за соодветни реакции. Потребен е јасен и транспарентен процес на проверка од потенцијални ризици при носење на секоја одлука. Тоа е порака од Ивана Најдоска, Програмска директорка на Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), која...

Секое трето јавно претпријатие најмува некого да му ја заврши работата

Секое трето јавно претпријатие најмува надворешни приватни фирми да ја завршат нивната работа, односно дејноста за која се формирани, утврдила анализата на Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС). Кај една третина од нив, пак, нема анализа за оправданоста на таквите „набавки“, односно за оправданоста услугата да ја пружа надворешно, приватно претпријатие, наместо јавното, кое е основано за таа...

Сите ревизии нашле прекршувања на законите и неисправно финансиско работење на јавните претпријатија (инфографик)

Секој ревизорски извештај за работа на јавно претпријатие во минатите пет години укажал на прекршувања на законите и регулативите, а ниеден не дал позитивно мислење за финансиското работење, утврдила анализата на Институтот за демократија „Социетас цивилис“ од Скопје. ИДСЦС ги анализирал сите извештаи на Државниот завод за ревизија за јавни претпријатија во последните пет години, кои се вкупно 16,...

Истражување: Мажите значително побројни во управувачките структури во однос на жените

Зголемување на критериумите за избор на управувачки структури со фокус на искуството, воведување транспарентна процедура за пријавување и избор со вклучување на јавноста, проверка на постоечките именувани лица, се дел од препораките произлезени од студијата „Кој „тоа“ таму управува?“, направена од Институтот за демократија „Социетас Цивилис“  – Скопје (ИДСЦС), финансиран од Велика Британија. На презентацијата на наодите од истражувањето се...

ИДСЦС: Граѓаните се против избори на 5 јуни

Дури 63 отсто од граѓаните сметаат дека не треба да има избори на кои нема да учествуваат сите партии, а за 31 процент таквите избори се прифатливи, покажаа резултатите од истражување на јавното мислење на Институтот за демократија „Социетас цивилис“. Истражувањето е спроведено телефонски на репрезентативен примерок од 1.016 испитаници во периодот од 6 до 11 мај 2016 година. „Вкупно 55 отсто од граѓаните сметаат...

ИДСЦС: Граѓаните сметаат дека тендерите во општините не се доделуваат праведно

Повеќе од 60 отсто од граѓаните сметаат дека процесот на вработување во општинската администрација во нивната општина е достапен за луѓе блиски на партијата на власт во таа општина. Ова го покажува истражувањето на јавното мислење за судирот на интереси и за корупцијата на локално ниво на Институтот за демократија „Социетас цивилис“, спроведено во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување конфликт на...

ИДСЦС бара граѓански организации да учествуваат на лидерските средби

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ - Скопје (ИДСЦС) повика на следните лидерски средби организирани за преговори за излез од политичката криза, покрај претставниците на меѓународната заедница, како набљудувачи да бидат вклучени граѓански организации и движења. „Улогата на граѓаните е важна во осигурување дека потребните реформи за демократизација на општеството ќе бидат одржливи и долготрајни. Сметаме дека граѓаните се засегната страна...

И партиите и Амбасадата на САД забрзано анкетираат

Агенциите кои прават сондажи на јавното мислење деновиве имаат полни раце работа. Според извори од агенциите, и партиите, но и Амбасадата на САД во земјава прават анкети за расположението на граѓаните за предвремени избори, за преодна влада и за рејтинг на партиите и на политичарите. - Сите анкети се „приватни“, односно нарачателите сами одлучуваат дали ќе ги објават резултатите. Никој не нарачува...

Само еден концесионер на мала хидроцентрала во Националниот парк „Шар Планина“ се откажал, останатите бараат обесштетување

Концесионерите на четири од седумте мали хидроцентрали кои се зацртани во Националниот парк „Шар Планина“ побарале надомест за вложените средства за да се откажат од изградбата. Само еден концесионер...