fbpx
Таг: Хера

таг: Хера

ХЕРА: Партиите да се заложат за воведување на сеопфатното сексуално образование како предмет во училиштата

Од Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) упатуваат апел до сите кандидати и кандидатки од политичките партии, како и до сите чинители вклучени во изборните кампањи, да користат јасни недвосмислени пораки и точни информации кога станува збор за сеопфатното сексуално образование (ССО). „Кога се едукацијата и квалитетното образование во прашање, младите имаат право да бидат навремено и правилно информирани....

За да се спречи малолетничка бременост неопходна е едукација во семејството, но и во училиштето

Во последната деценија, во просек на годишно ниво родени се 23 деца од страна на мајки под 15 години, ова го покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Во периодот 2009-2019 година родени се вкупно 254 деца од малолетни мајки, од кои најмногу (33) деца биле родени во 2009 година, додека пак, минатата година евидентирани се најмалку (16). Но, граѓанскиот...

ХЕРА: „Јавна соба“ и насилството меѓу младите е аларм за воведување сексуално образовaние

Случувањата со „Телеграм“ и затворената група „Јавна соба“ се проблем за кој алармираме веќе долго време, велат од Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување ХЕРА. Од таму додаваат дека врсничкото и родово базираното насилство се секојдневен проблем со кој се соочуваат младите, во и надвор од училиштата. „Ако барате виновници, не ги барајте кај младите. Нивните однесувања се резултат, односно последица...

Бесплатни тестирања за ХИВ во Скопје во рамките на Европската недела

Во рамките на одбележувањето на Европската недела на тестирање за ХИВ (22-29.11.2019), ХЕРА - Асоцијација за здравствена едукација и истражување, организира неколку настани, во рамките на кои и ќе се врши бесплатно тестирање на заинтересираните за заразеност со ХИВ. Одбележувањето на Европската недела на тестирање за ХИВ почнува вечерва, со настанот „Минус или плус - се живее со секој статус“...

Младите без средства за контрацепција што можат да се земат на рецепт

И покрај тоа што невладините организации редовно реагираат, младите во Македонија сѐ уште не можат да купат ниту едно контрацептивно средство на рецент со пониска цена, која што делумно би се подмирила од Фондот за здравство. По повод одбележувањето на 26 септември - Меѓународниот ден на контрацепцијата, ХЕРА повторно предупредува за ризикот по репродуктивното здравје на младите од земјава...

Бесплатни тестирања за ХИВ и сексуално преносливи болести

Од денеска до 24 мај, под мотото „Тестирај. Лекувај. Превенирај“, се одржува пролетната Европска недела на тестирање, кон која се приклучува и здружението ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, за и кај нас да се зголеми бројот на луѓе кои се тестираат за ХИВ и за другите сексуално преносливи инфекции, како дел од грижата за сопственото здравје. Од...

Од понеделник започнува Европска недела на тестирање за ХИВ

Европската недела на тестирање за ХИВ започнува од понеделник (23 ноември) до 30 ноември, кон која по петти пат се приклучува и здружението ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. „ХЕРА е само една од над 600 организации од 53 европски држави кои учествуваат во активностите на Европската недела на ХИВ тестирање, со цел да ја подигнат свеста за...

Две штипјанки ги загубиле работните места бидејќи останале бремени

На две штипјанки не им биле продолжени договорите за работа, бидејќи останале бремени. Тие случаите ги пријавиле во Комисијата за заштита од дискриминација при Општината Штип, но тоа не ги спасило од статусот невработени мајки. Ова како податок го изнесе Снежана Санева од Комисијата за заштита од дискриминација, а дека отказите не добиле завршница во институциите на системот, потврди и...

Кампања на ХЕРА за заштита од секаква дискриминација

Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА) заедно со Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници“, а со поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија во Македонија, од денеска ја почнува кампањата за заштита од дискриминација врз сите основи, вклучувајќи ја и сексуалната ориентација и родовиот идентитет. Пораката на кампањата е „Ако е вообичаено, не значи дека е праведно. Три...

Семејното насилство се храни од бавноста и нереагирањето на институциите

Четири убиства, од кои едно двократно и едно трикратно, на кои им претходело семејно насилство, се случиле од мај до ноември годинава, што е алармантната бројка која укажува на нефункционалноста на системот за заштита, реагираат од Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Невладината организација „Хера“. Карактеристично за сите овие случаи е што убиствата се извршени од...

Д-р Жан Митрев не измислил лек за подобрување на видот

Не е вистина дека посочениот „лек“ О капс го измислил д-р Жан Митрев, ниту го препорачува, ниту има докази дека го подобрува видот, како што се тврди во објавата....