fbpx
Таг: ГРЕКО

таг: ГРЕКО

Без вистинска борба против корупцијата во С.Македонија и Албанија, нема можност за пристап во ЕУ

Еден од критериумите за членство во Европската Унија е искоренување на корупцијата. Но, Северна Македонија и соседна Албанија добија голем број критики во меѓународните извештаи за борбата против оваа негативна појава. Некои дури истакнуваат дека РСМ и Албанија наместо напредок имаат забележано назадување. Експертите проценуваат дека главната причина за слабата борба против корупцијата е недостатокот на политичка волја и...

ГРЕКО: Слаб напредок во спречувањето корупција на пратениците, судиите и обвинителите

Најголемиот дел од 13-те препораките на Групата земји против корупцијата при Советот на Еропа (ГРЕКО) за пратениците во Собранието на Република Северна Македонија, како и за судиите и обвинителите, се или делумно спроведени или се неспроведени, додека само неколку се целосно спроведени, од што произлегува дека Северна Македонија генерално не си ги исполнила обврските дадени на 22 јуни 2018...

ГРЕКО: Македонија не напреднала во спречувањето корупција на пратениците и судиите

Во својот втор извештај за усогласеност, објавен денеска, ГРЕКО (Група на земји против корупцијата), организација што функционира во рамките на Советот на Европа порача дека „Поранешна југословенска република Македонија не направила суштински напредок во спроведување на препораките за спречување корупција меѓу пратениците, судиите и обвинителите.“ Извештајот за усогласеност е направен според Ситуацискиот извештај со дополнителни информации за спроведувањето на 19-те...

Ќе се формира совет за следење на стратегијата во правосудството со кој ќе управува Заев

Владата на 48. Седница донела одлука да го усвои предлогот за изменување и дополнување на Законот за заштита на укажувачите и го доставила до Собранието на понатамошно усвојување, информираше денеска владината прес-служба. Со измените, законот ќе се усогласи со меѓународните стандарди пропишани во оваа област и ќе се обезбеди поголема заштита на укажувачите. Помеѓу другите точки, премиерот Зоран Заев најавил дека до...

ТИ: Не се преземаат доволно активности за борба против корупцијата

Македонија и понатаму не презема доволни напори за исполнување на препораките на Групата на држави против корупција на Советот на Европа (ГРЕКО), информираат од „Транспаренси интернешнл“ Македонија. Во соопштението се додава дека, државата се уште не постапила адекватно за да отстрани низа забелешки дадени во извештајот на ГРЕКО, донесен пред четири години. „Ова го потврдува и неодамна дадената изјава на претседателот на...

Владата му го врати предлог-законот за пушењето на Собранието

Владата на денешната 32. седница ја именувала универзитетската професорка Ана Павловска-Данева за член на Групата на држави против корупција на Советот на Европа (ГРЕКО), како претставник од Република Македонија, соопшти владината прес-служба. Во врска со измените на Законот за заштита од пушењето, со кој би било дозволено да се пуши и во надворешните тераси на рестораните и на кафулињата, предложени...

Претседателот на ГРЕКО за „бомбите“: Конечната одлука треба да ja донесе независен суд

Судовите самите треба да ја испитаат и да се справат со содржината од опозициските „бомби“, особено со тие што се однесуваат на назначувањето судии, изјавил претседателот на европската организација за борба против корупцијата ГРЕКО и судија во Врховниот суд на Хрватска, Марин Мрчела, кој учествува на меѓународна конференција на тема „Антикорупција: Најдобри практики во борбата против јавната корупција“, што се одржува...

ЗНМ: Новинари против нивна волја задржани во претпријатието „Комунална хигиена – Скопје“

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ја осудува постапката на службеници од секторот за односи со јавност и од обезбедувањето на „Комунална хигиена – Скопје“ кои, како што се...