fbpx
Таг: грантови

таг: грантови

Доделени грантови на 13 локални заедници во Полошкиот и Мавровскиот регион

Во Маврово денеска беа доделени грантови на 13 локални организации за реализација на проекти за заштита на животната средина и биолошката разновидност, одржливо користење на природните ресурси, недрвени шумски производи и туризам заснован на природа. Грантовите се доделени во рамките на проектот „Одржливо користење на природните ресурси во Кораб Коритник, Шар и Албанските Алпи“, имплементиран од CNVP и финансиски поддржан...

Енергетско-економската криза влијаела врз малите и средните претпријатија

Најголемиот дел од микро, малите и средните претпријатија изјавиле дека врз нив влијаела енергетско-економската криза. Единствено мнозинството занаетчии рекле дека оваа криза не влијаела врз нивните претпријатија, а сите анкетирани од трговијата на големо и мало, објектите за сместување и сервисни услуги и снабдувањето со електрична енергија и гас одговориле дека трпеле последици. Ова се резултатите од анализата за влијанието...

МОН и ОБСЕ доделија грантови за заеднички активности на ученици со различно етничко потекло

Четиринаесет училишта добија грантови за спроведување на заеднички наставни и воннаставни активности на ученици од различно етничко потекло, кои следат настава на различни наставни јазици. Целта на активностите е јакнење на соработката и довербата помеѓу младите, а финансиските средства за нивна реализација се обезбедени преку проектот „Градиме нови мостови“ кој беше најавен на почетокот на годинава од страна на...

МЕД објави повик за проекти за програмата „д-р Љупчо Меловски“ за поддршка на млади еколози

Македонското еколошко друштво (МЕД) информираше дека е отворен новиот повик за аплицирање со проекти во Програмата за поддршка на млади еколози „д-р Љупчо Меловски“ 2023. Целта на повикот е да се охрабрат млади истражувачи самостојно да планираат, спроведуваат, известуваат и донесуваат заклучоци на научни проекти. Како што велат од МЕД, предност за финансирање и поддршка ќе имаат проекти кои се...

МОН доделува грантови за училишта во кои се негува меѓуетничката интеграција

Министерството за образование и наука (МОН) објави јавен повик за доделување на грантови за основните и јавните средни училишта, кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранцијата. Активностите кои ќе бидат поддржани со грант, може да се реализираат самостојно во училишта во кое наставата се одржува на повеќе наставни јазици, или во партнерство со друго...

Националниот младински совет додели 10 грантови на социјални претпријатија

Во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување″ поддржан од Европската Унија, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) додели 10 грантови на компании, граѓански организации и новоформирани иницијативи кои во следниот период ќе формираат свои социјални претпријатија, информираат од НМСМ. Денеска во просториите на Млади Хаб во Скопје се одржа неформален настан на кој Националниот младински совет на Македонија...

Амбасадорот Гир и министерот Сали ја презентираа донацијата со опрема за транспорт и складирање на вакцини против ковид-19

Шефот на делегацијата на Европската унија, амбасадорот Дејвид Гир и министерот за здравство Беким Сали во средата ја презентираа опремата за транспорт и складирање на вакцини против ковид-19 и други вакцини. Евроамбасадорот Гир изјави дека пандемијата на ковид-19 имаше големо влијание врз цела Европа. Тој и министерот Сали ја искористија приликата да се заблагодарат на здравствените работници кои неуморно работеа...

ИЦЕДА го презентираше повикот за грантови за граѓански организации за подобрување на дигиталната агенда

Мрежата за зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА, денеска пред голем број претставници на заинтересирани граѓански организации на онлајн-презентација преку „Зум“ ги претстави условите за конкурирање на повикот за грантови од вториот циклус на грантовата шема за мали грантови ЛОТ 2: Доделување на грантови за Иницијативи за застапување на Дигиталната агенда. Најпрво Мила Јосифовска – Даниловска, менаџер...

На 7 јуни ќе се одржи онлајн информативна сесија за грантова шема во рамки на проектот ИЦЕДА

Во рамки на проектот “Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ICEDA” кој е ко-финансиран од Европската Унија и се спроведува во 6 држави (Северна Македонија, Србија, Косово, Црна Гора, Албанија и Естонија), Фондација Метаморфозис организира онлајн информативна сесија во форма на вебинар за потенцијални апликанти на Повикот за апликации – Грантови за граѓански организации. За Северна Македонија сесијата ќе се одржи...

Отворен е повик за апликации за поддршка на граѓанските организации за промовирање на Дигиталната агенда

Фондацијата за интернет и општество - Метаморфозис, преку проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, ко-финансиран од Европската Унија, го отвори Повикот за апликации преку кој ќе се обезбеди поддршка на граѓанските организации за промовирање на Дигиталната агенда. „Преку вториот циклус на грантовата шема за мали грантови ЛОТ 2: Доделување на грантови за Иницијативи за застапување за Дигиталната агенда, предвидено...

ИЦЕДА доделува грантови до 7.000 евра за развој на Дигиталната агенда

Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА“, кофинансиран од Европската унија, а спроведуван од Фондација Метаморфозис и од нејзини партнери од неколку балкански земји, отвори Повик за апликации за поддршка на граѓански организаци (ГО) за промовирање на Дигиталната агенда. Ќе бидат доделени 15 мали грантови на ГО од Албанија, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, во...

ФИТР: Од 706 пријавени, 540 компании аплицираат за прв пат на јавните повици на Фондот

Од 706 пријавени на јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст, дури 540 се компании кои аплицираат за прв пат на некој од јавните повици на ФИТР, додека 207 се стартап компании, покажува првичната анализа на Фондот за иновации и технолошки развој. „Горд сум што и во време на глобална пандемија добивме рекорден број доставени...

ФИТР: Рекордни 706 апликации на домашни компании за кофинансирање грантови за технолошки развој

ФИТР : фото ФИТР
На јавниот повик на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) за кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст, аплицирале вкупно 706 домашни компании. Тоа е рекорден број на доставени пријави на било кој досегашен јавен повик на ФИТР, соопштија од Фондот. Во период од 60 дена додека траеше повикот, за корисниците биле одржани 20 информативни сесии, а апликации...

Потпишани 10 нови договори за грант со општините за пружање услуги на стари лица и лица со попреченост

Општините Чучер Сандево, Бутел, Јегуновце, Теарце, Желино, Крива Паланка, Кичево, Македонски Брод, Центар Жупа, Струга, Демир Хисар, Кавадарци и Струмица се новите локални самоуправи кои потпишаа 10 нови договори за грант за развој на социјалните услуги со Министерството за труд и социјална политика. Со нив, тие се обврзуваат на давање услуги на старите лица и на лицата со попреченост,...

Почнува претставувањето на локални проекти за медиумска писменост и критичко мислење поддржани од Кри Тинк

Со денешниот онлајн настан закажан за 11 часот, почнува серијата претставувања на локалните проекти финансиски поддржани од Европската Унија преку Вториот циклус на шемата за мали грантови од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Кри Тинк“ во периодот од октомври 2019г. до јуни 2020 година. Проектот „Кри Тинк“ го спроведуваат Фондацијата „Метаморфозис“ и Евротинк, кои преку...

Преку онлајн настани грантистите на КриТинк ќе ги претстават постигнувањата на локалните грантови

Во периодот меѓу 28 септември и 1 октомври ќе се одржи серија јавни онлајн настани за претставување на локалните проекти финансиски поддржани од Европската Унија преку Вториот циклус на шемата за мали грантови од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Кри Тинк“ во периодот од октомври 2019 г. до јуни 2020 г. Преку кратки презентации, грантистите...

Мрежата ИЦЕДА објави повик за мали грантови за граѓански организации од регионот

Мрежата „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда“ (ИЦЕДА) распиша повик за конкурирање за мали грантови за граѓански организации. Може да конкурираат граѓански организации од Северна Македонија и од земјите од регионот, а грантовите што ќе се доделуваат ќе изнесуваат меѓу 13.000 и 17.000 евра, за проекти со времетраење од 18 месеци. Проектот „Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда...

Меѓународната организација на трудот во Битола реализира прво Локално партнерство за вработување

Меѓународната организација на трудот (МОТ) го реализира првото Локално партнерство за вработување (ЛЕП) во Битола, во рамки на проектот „Зајакнување на социјалниот дијалог“. Со финансиска поддршка од 100.000 евра за спроведување на иновативните идеи за креирање работни места, се очекува развој на 40 нови бизнис идеи, финансирање на 8 старт-апи со доделување грантови, и креирање на дополнителни 40 квалитетни...

Со вкупен грант од 10,8 милиони евра од МТСП, општините ќе развиваат социјални услуги

Градоначалници и други преставници од локалните самоуправи денеска во просториите на ЗЕЛС учествуваа на презентација на „Проектот за подобрување на социјалните услуги“ со цел локалните власти детално да се информираат за можности за развој на социјални услуги во локалната заедница, согласно со потребите на корисниците. „Една од главните цели на проектот е развој и подобрување на квалитетот на социјалните услуги...

Трет циклус на грантови во рамки на проектот ACTION SEE

Осум граѓански организации од пет земји, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија добија грантови за спроведување на петмесечни проекти фокусирани на решавање на ургентните локални и национални проблеми во претстојниот период со цел да се унапреди доброто владеење и владеењето на правото. Грантовите се наменети за локалните граѓански организации, а се доделени во рамки на проектот...

Можен е прекин на работата во финансии по одлуката да им се скратат 30 отсто од приходите

Одлуката на Уставниот суд според која од идниот месец во Министерството за финансии и во некои од органите под ова министерство, повеќе да не го добиваат надополнувањето на плата...