fbpx
Таг: граѓански активизам

таг: граѓански активизам

Институциите да се разбудат: Да се спречат напади врз граѓани од кучиња, но и убиства на кучиња и фрлање отрови

Убиствата на уличните кучиња во Струга кои се случија завчера и големиот број на каснувања ја прелеаа капката на трпението на граѓаните, кои со години очекуваат од надлежните институции да го решат проблемот со сè поголемиот број на улични кучиња низ државата. Активисти од повеќе здруженија за заштита на правата на животните, но и други граѓани и поединци кои...

Со првата работилница во Охрид, почнуваат обуките за граѓански активизам

Со дводневната работилница во Охрид, од денеска почнуваат обуките за граѓански активизам. - Целта е да се зголеми граѓанската свест и да не се наседнува на пласирањето лажни вести - вели Синиша Пекевски, национален координатор на проектот „Зајакнување на граѓанскиот активизам преку медиумска писменост“. Работилниците отвораат можност за развој на локални иницијативи и акции, кои се од интерес за целата заедница. -...

ЕУ ги повика социјалните мрежи да ги означуваат содржините генерирани од вештачка интелигенција

Компаниите за социјални медиуми, вклучувајќи ги и Гугл и Фејсбук, беа повикани од ЕУ „веднаш“ да започнат со етикетирање на содржините и фотографиите генерирани од вештачка интелигенција, како дел...