fbpx
Таг: ГаличкаСвадба

таг: ГаличкаСвадба

Почнува четириесет и втората Галичка свадба

Во Галичник денеска почнува 42. Галичка свадба, која е белег на Галичкото културно лето. Младенци на годинешната Галичка свадба, која обединува повеќе од 30 свадбени обичаи од мијачкиот регион, се Билјана Геговска, која потекнува од старо галичко семејство, и Филип Белчев. Во рамки на годинешното Галичко лето ќе се одржат книжевна и ликовна колонија.

Претстојниот викенд ќе се одржи 42. издание на Галичка свадба

Tрадиционалната манифестација Галичка свадба ќе се одржи викендов, на 11 и на 12 јули. На 42. издание на оваа културна манифестација, ќе се венчаат Билјана Гегоска и Филип Белчев, кои потекнуваат од мијачкиот крај. Билјана, по потекло е од Галичник, има 29 години и е правник по професија. Филип има 26 години и е професор по македонски јазик. Галичката свадба ќе...

Студентите што користат стипендии од утре ќе можат да ги продолжат истите

Министерството за образование и наука (МОН) извести дека сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за...