fbpx
Таг: ГА МА

таг: ГА МА

Државата го откупи гасоводот, решен деценискиот спор меѓу Макпетрол и Владата

Собранието со 60 гласа „за“, 30 „против“ и без воздражни го донесе Законот за решавање на спорот помеѓу Владата и Макпетрол по пат на спогодба. Макпетрол и државата водеа спор за тоа кој има поголем удел во гасоводот, повеќе од 12 години. Во ноември 2019 година, Макпетрол АД Скопје и македонската Влада побараа медијација во Центарот за решавање на спорови на...

Недовршениот договор помеѓу Владата и Макпетрол за „ГА-МА“ може да предизвика проблеми во гасификацијата

Иако Владата уште на 19 декември ја усвои Одлуката за одобрување на средства од буџетот за 2019 година за купување на делот на „ГА-МА“ АД Скопје, законската обврска за раздвојување на дејностите, и превземањето на акциите уште не е реализирана бидејќи сè уште не е финализиран договорот помеѓу Владата и „Макпетрол“, кој треба да го продаде својот дел. „Во ваква...

„Спектартермо“ ќе го одржува гасоводниот систем Деве Баир-Скопје

„ГА-МА“ АД Скопје склучи договор со друштвото за градежништво и градежно занаетчиски работи „Спектартермо“ ДОО Скопје во вредност од 129.800.000 денари или околу 2,1 милиони евра со вклучен ДДВ за тековно оддржување и итни приклучоци по должина на преносниот гасоводен систем Деве Баир-Скопје, разводните гасоводи и градските мрежи на „ГА-МА“. Склучениот договор со компанијата е по распишан тендер. „ГА-МА“ е во...

Владата одвои 31 милион евра од буџетот за да го купи делот на „ГА-МА“ од „Макпетрол“

Владата, во рамките на продолжението на работата на 171 редовна седница, ја усвои Одлуката за одобрување на средства од буџетот за 2019 година за купување на делот на „ГА-МА“ АД Скопје. „Со оваа одлука средствата од буџетот за 2019 година, во висина од 1.930.000.000 денари (31,382,114 евра) ќе бидат уплатени на буџетот на посебна наменска сметка на Национални енергетски ресурси...

Реџепи: Можно е кратко пролонгирање на роковите за изградбата на гасоводот

Припојувањето на „ГА-МА“ кон Македонски енергетски ресурси (МЕР), откако Владата ќе стане целосен сопственик на оваа компанијата за пренос на природен гас, за гасификацијата ќе значи забрзување на процесот, единствена и поевтина тарифа, ефикасност и ефективност, вели за „Мета“ првиот човек на МЕР, Бајрам Реџепи. Сепак, според него, тоа е потребен, но недоволен услов за гасот да стигне до домаќинствата...

Државата со 32 милиони евра сака целосно да ја преземе контролата врз гасводот „ГА-МА“

Државата сака да стане целосен сопственик на компанијата за пренос на природен гас „ГА-МА“, во кој засега има една акција, и една акција поседува „Макпетрол“, со кој имаат долгогодишен судски спор. Премиерот Зоран Заев информираше дека постапката на договарање со „Макпетрол“ се уште трае, но правно постапките во Државно правобранителство биле завршени, и се прават проценки со судско вештачење. „Вредноста на...

Независно судство – лесно се ветува, тешко се спроведува

Во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите во правосудството насловен:„На правосудството му е потребна финансиска „бустер“ доза“, меѓу другото се забележува дека независноста и кај судството и кај обвинителството, иако законски загарантирано,...