fbpx
Таг: фотонапонски централи

таг: фотонапонски централи

Соларната енергија ќе стане поатрактивна за домаќинствата ако се намали времето на враќање на инвестициите

Парите вложени во фотоволтаична централа на кров на куќа, доколку нема субвенции од државата, се враќаат од шест до 16 години, а инвестицијата во фототермални централи се враќа од седум до 18 години. Нешто поисплатливи од економски аспект се термалните системи за производство на топла вода, кои се исплатуваат за период за пет до шест години. Доколку државата даде...

Земјава има огромен потенцијал за изградба на соларни и на ветерни централи на деградирано земјиште

Во Северна Македонија можат да се изградат соларни електрани со моќност од околу 10.000 мегавати и ветерни централи со моќност од 2.000 до 4.000 мегавати. Тие би биле позиционирани надвор од заштитени подрачја и од плодно земјоделско земјиште, во карпи и камењари, грмушести и тревести еко системи како и на деградирано рударско земјиште. Методологијата за најповолни локации за изградба на...

Регулаторна: За 14 месеци издадени лиценци за фотоволтаици што може да ги задоволат потребите за струја на осум градови

Од 1 јануари 2022 година до 28 февруари годинава, во земјава има нови фототанапонски централи со инсталиран вкупен капацитет од 181,2 мегавати од обновливи извори што можат да ги задоволат потребите на 72.500 домаќинства со просечна потрошувачка на електрична енергија, информираше Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ). Од таму велат дека во првите два месеца од годинава во...

Во јануари 26 компании почнале да произведуваат струја со фотоволтаици за сопствени потреби

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) минатиот месец издала лиценци за работа на 26 фотонапонски електроцентрали со моќност од 6 MW за производство на електрична енергија од обновливи извори. Станува збор за домашни стопанственици кои инвестирале во фотонапонски централи за да обезбедат струја за производствените потреби. Дел од стопанствениците кои добиле  лиценци произведуваат мебел, кондиторски производи, а...

ЕСМ ја гради првата фотоволтаична централа во РЕК Осломеј

Генералниот директор на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) Васко Ковачевски оствари работна посета на РЕК Осломеј. Тој ја посети локацијата на која што треба да биде изградена фотоволтаичната централа, прва во сопственост на АД ЕСМ. Подготвителните работи за изградба на фотоволтаикот се во тек и полека пристигаат потребните материјали, информираат од ЕСМ. Од компанијата велат дека реализацијата на овoј исклучително...

Потпишан договорот за изградба на фотонапонска електрана во РЕК „Осломеј“

Турската компанија „Гиришим електрик“ ќе ја гради фотонапонската електрана со инсталирана моќност од 10 мегавати во РЕК „Осломеј“. Идниот енергетски капацитет треба да почне да произведува електрична енергија на есен 2020 година. Вицепремиерот Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши, присуствуваа на свеченото потпишување на договорот за изградба на фотоволтаична електрана Осломеј. Договорот го парафираа директорот на ЕСМ, Васко...

Анѓушев: РЕК Битола годинава заштеди 10 милиони евра и произведе 15 отсто повеќе струја

Од почетокот на годинава досега, РЕК Битола ги натфрлила предвидувањата, произведувајќи 15 отсто повеќе струја отколку што било прогнозирано. Притоа цената за киловат час била пониска за 10 отсто од предвиденото, со што од 1 јануари досега се заштедени околу 10 милиони евра, се пофали вчера вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, по посетата на најголемиот производител на струја...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...