fbpx
Таг: Фондација Фридрих Науман

таг: Фондација Фридрих Науман

ДЕБАТА: Нема доволно политичка волја за дигитализација на општинските услуги

Има недостиг на стратешки пристап за развивање на дигитализацијата на локално ниво, оти речиси сите стратегии во моментов се насочени на услугите што ги дава централната власт, а постои и недостиг на интегриран систем на јавни услуги што ќе овозможат одговорна и безбедна испорака на услуги за сите граѓани без исклучок. Отсуствува и разбирање на потребата од дигитализација од...

Дебата за дигитализацијата: Има основа за целосно електронски услуги, но треба уште многу да се сработи

За целосно дигитални услуги за граѓаните потребно е да се обезбедат и правилни технички и кадровски решенија, да се донесат дополнителни законски измени и подзаконски документи, и иако сега основата за дигитализацијата е поставена, треба уште многу да се направи за таа успешно да се заврши и да биде вистински сервис на граѓанинот што ќе му го олесни живеењето...