fbpx
Таг: физика

таг: физика

Тројца научници ја добија Нобеловата награда за физика

Кралската шведска академија на науките одлучи Нобеловата награда за физика за 2022 година да ја додели на тројца научници – Ален Аспект од Франција, Џон Ф. Клаусер од САД и Антон Зелингер од Австрија за експерименти со испреплетените фотони, утврдување на прекршувањето на Беловите нееднаквости и пионерската квантна информатичка наука. Одлуката ја соопштија од Нобеловиот комитет. Тројцата научници спровеле револуционерни...

Ниските плати ги одвраќаат младите да ја изберат наставничката професија

Ниските плати, а обемната административна работа во образование, како и непочитувањето на професијата наставник, прави од година в година да се запишуваат сè помалку студенти на наставните насоки по предметите математика, хемија, физика и биологија. Има училишта кои се соочуваат и со недостиг на наставници по информатика, па често се импровизира и предметот го предаваат други наставници кои го...

Тројца научници се добитници на овогодишната Нобелова награда за физика

Научниците Сјукуро Манабе (Јапонија/САД), Клаус Хаселман (Германија) и Џорџо Паризи (Италија) се тројцата добитници на овогодишната Нобелова награда за физика, соопшти Нобеловиот комитет. „Нобеловата награда за физика за 2021 година беше доделена за 'извонредниот придонес во нашето разбирање на сложените системи', со една половина доделена на Сјукуро Манабе и Клаус Хаселман за физичкото моделирање на климата на Земјината топка, квантифицирање...

Тешко се наоѓаат наставници – сите бегаат од образованието

Кога ќе се испразни наставничко место по предметот физика или математика во некое основно или училиште за средно образование, тешко се наоѓа лице со соодветно образование за да ја одржува наставата. Проф. Ѓорѓи Маркоски, шефот на Институтот по математика при Природно-математичкиот факултет, за „Мета“ вели дека ова е така затоа што дипломците одбиваат да работат во образование. - За настава...

Нобеловата награда за физика за тројцата откривачи на гравитациските бранови

Годинашната Нобелова награда за физика ја добија Рајнер Вајс, Бери Бериш и Кип Торн, тројцата автори на експериментот ЛИГО, со кој ги открија гравитациските бранови, односно наборите во простор-времето, чие постоење прв го предвиде Алберт Ајнштајн пред еден век. Една половина од наградата од речиси 1,1 милион долари ја освои Рајнер Вајс, а втората половина ја делат Кип Торн и...

Нобелова награда за физика за истражувањата на неутриното

Нобеловата награда за физика во 2015 година им е доделена на Такаки Каџита од Јапонија и на Артур Б. Мекдоналд од Канада за нивниот придонес во експериментите што покажале дека честичката неутрино има маса и може да осцилира, соопшти Шведската кралска академија на науките. „Оваа метаморфоза бара неутрините да имаат маса. Ова откритие го промени сфаќањето за внатрешното функционирање на материите и...

Научниците во ЦЕРН открија нова субатомска честичка

Научниците што ги водат експериментите во големиот хадронски колајдер (Large Hadron Collider) во ЦЕРН објавија дека откриле нова субатомска честичка, наречена пентакварк, јавува „Би-Би-Си“. Постоењето на честичката првпат беше теоретски претпоставено уште во 1960 година, но како и случајот со Хигсовиот бозон, науката со децении го проблематизираше пентакваркот сè до неговото детектирање во хадронскиот колајдер. Откритието е објавено во списанието „Физикал ревју...

Прва жена на чело на ЦЕРН

Италијанската физичарка Фабиола Џаноти во 2016 година ќе ја презеде функцијата директор на Европскиот центар за нуклеарно истражување (ЦЕРН). Таа ќе биде првата жена која ќе застане на оваа челна позиција. Како што се наведува во соопштението на ЦЕРН, Џаноти од1994 година работи во одделот за физика во ЦЕРН. Таа го водела проектот АТЛАС во кој учествуваа 3.000 физичари од...

Словенечка „Левица“ дозволи истополови бракови да посвојуваат деца

Во Словенија од вчера на сила стапија измените на Семејниот законик, според кои бракот повеќе не е животна заедница на маж и жена, туку животна заедница на две лица,...