fbpx
Таг: фискална стратегија

таг: фискална стратегија

Инфлацијата ќе биде едноцифрена, а економијата во позитивна зона

Инфлацијата ќе биде едноцифрена, но повисока во однос на претходните проценки за годинава. Економијата ќе остане во позитивна зона, но со пониска стапка на раст од сега предвидената, пишува во анализата на Порталб.мк. Новата Фискална стратегија 2024-2028 со нови проценки и прогнози кои можат да бидат „предвесник“ на ребалансирање на буџетот. Раст на БДП за 2,5 отсто, инфлација на ниво...

Нова оптимистичка Фискална стратегија со прогнози за 5,4 отсто раст и невработеност од 8,6 отсто

Новата Фискална стратегија за периодот 2022 - 2024 година со проекции до 2026 година покажува навистина оптимистички прогнози за развојот на домашната економија. Така, се предвидуваат стапки на економски раст повисоки од 5 отсто, а невработеност од само 8,6 отсто. Исто така се предвидува дека просечната плата ќе расте со просечна стапка од околу 4 отсто, бруто-инвестициите ќе се...

Анализа: Скоро половина од државните фирми и јавни претпријатија се со загуби

Од вкупно 29 јавни претпријатија и акционерски друштва во целосна државна сопственост, 13 прикажале загуби пред оданочување во 2018 година. Ова значи дека  скоро половина од државните претпријатија се во зона на неликвидност, стои во неделната економска анализа на „Порталб.мк“. Според  финансиските показатели, ланската година збирно, сите овие државни фирми биле во позитива со 67 милиони евра. За дел од заемите...

За четири години, државата само по основ на главница треба да врати долг од 2,3 милијарди евра

Во апсолутен износ, вкупниот јавен долг на земјава на крајот од првиот квартaл од годинава изнесува 5,24 милијади евра или 46,2 проценти од домашниот бруто-производ БДП. Според креаторите на фискалните политики, долговите од 2017 година се во надолна траекторија, според опозицијата власта продолжува со заеми кои не даваат позитивен импулс на економскиот раст, пишува неделната економска анализа на „Порталб.мк“. Споредено со...

Излезе играта „Senua’s Saga: Hellblade 2“

Излезе играта „Senua's Saga: Hellblade 2“, изработена од фирмата Ninja Theory. Во играта контролирате женски лик со проблеми со менталното здравје. Сенуа има свое алтер его што ја води...