fbpx
Таг: финансиска писменост

таг: финансиска писменост

Една четвртина од македонските граѓани „живеат за денес, немислејќи за утре“

Една четвртина (25 отсто) од македонските граѓани се согласуваат со ставот „живеј денес и не мисли за утре“, 17 отсто се неутрални по ова прашање, а 51 отсто не се согласуваат со ваков начин на живот. Ова се дел од резултатите од анкетата на ОЕЦД и ИНФЕ објавени во извештајот „Финансиската писменост на возрасните во Југоисточна Европа“, во кој се...

„Со Народната банка во светот на финансиите“, нов проект за финансиска едукација

Од денеска започнува емитувањето на серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“, којшто се изработува со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ). Предвидено е серијалот да содржи девет видеа и во нив се обработуваат актуелни теми од доменот на финансиите коишто ги засегаат сите граѓани како активни субјекти во финансиските текови. Меѓу другото, со...

Финансиското описменување на младите ќе се врши и во училиштата

Гувернерот Димитар Богов и директорката на Бирото за развој на образованието, Весна Хорватовиќ, потпишаа меморандум за соработка во областа на финансиската писменост и во други области во образованието. - Двете институции ќе остварат соработка на полето на финансиската едукација преку подготвување политики, спроведување истражувања и анализи, преземање заеднички активности за подигнување на јавната свест и за промоција на финансиската едукација и...

Стопанска комора на Македонија и Народна банка потпишаа меморандум за соработка

Стопанската комора на Македонија и Народната банка потпишаа меморандум за соработка во областа на унапредување на финансиската едукација. Целта на оваа соработка е да се подигне финансиската свест кај населението во земјата, да се подобри финансиската писменост кај младото и возрасното население и тоа да стекне соодветни вештини и знаења што ќе му овозможат да донесува рационални и ефективни одлуки...

Европскиот предлог за отстранување на бугарското вето е достапен и на македонски јазик на владиниот сајт

Владата на РСМ попладнево го објави и на македонски јазик европскиот предлог, изработен за време на француското претседателство со ЕУ, за отстранување на ветото од Бугарија за почетокот на...