fbpx
Таг: Филолошки факултет „Блаже Конески“

таг: Филолошки факултет „Блаже Конески“

Четири факултети ќе ја вклучат медиумската писменост во своите студиски програми

Филозофски факултет УКИМ
Четири високообразовни институции од земјава ќе ја вклучат медиумската писменост во своите студиски програми, информираат од Институтот за комуникациски студии.  Станува збор за Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) од Скопје, Универзитетот на Југоисточна Европа (УЈИЕ) од Тетово и Економскиот факултет на Универзитетот ФОН. „Тие ќе ги ажурираат постоечките...

Утре ќе се одржи настанот „Лирскиот дом на Шопов – отворени образовни и културни ресурси“

Катедрата за македонска книжевност и култура при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје по повод утрешниот ден кога се одбележуваат 40 години од смртта на доајенот на македонската современа поезија, Ацо Шопов, како и 70 години од објавувањето на стихозбирката „Стихови за маката и радоста“, го организира настанот „Лирскиот дом на Шопов - отворени образовни и културни ресурси“, со...

Филолошкиот факултет одбележува 75 години постоење и 100 години од раѓањето на Блаже Конески

Филолошки факултет
Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ со програми предвидени за 13, 14 и 15 декември го одбележува патрониот празник за јубилејните 75 години постење и 100 годишнината од раѓањето на најзначајниот деец за македонската книжевност и јазик - Блаже Конески. Вчера, 13 декември беше отворен Меѓународниот научен собир „100 години Блаже Конески и 75 години Филолошки факултет“ со поздравни обраќања и три...

Денеска се одржа тркалезна маса „Блаже Конески – мостот што ги поврзува македонските и руските слависти“

За делото на Блаже Конески пишувано е многу пати, разгледувано е од многу аспекти, но сепак и децении подоцна тоа останува актуелно. За тоа најдобра потврда е географијата на денешниот настан, но исто така потврда е и задоволството за прифаќањето на поканата на сите поканети за учество на откривањето на уште еден сегмет од делото на Конески. Со овие...

Вистиномер: Манипулација е дека се укинува катедрата за македонски јазик

Во Фејсбук пост каде што се линкува текст до наводни документи за укинување на катедрата по македонски јазик и јужнословенски јазици на Филолошкиот факултет при УКИМ, изнесени се манипулативни тврдења, демантирани од страна на самата раководителка на катедрата, професорката Искра Пановска - Димкова, пишува Вистиномер.мк во својата нова анализа. Претседателот на МАНУ Љупчо Коцарев и професорката Јасна Котеска биле во...

Филмот „Скејтањето не е за девојчиња“ со две награди на Сараевскиот филмски фестивал

Најновиот филм во подготовка „Скејтањето не е за девојчиња“ на режисерката Дина Дума, а во продукција на „Сестри и брат Митевски“ освои две награди за развој во програмата Синелинк...