fbpx
Таг: фармација

таг: фармација

Зоран Гаврилов, добитник на Ото Бајер стипендијата за откривање на лек: Со желба и одлучност, и невозможното станува возможно

Зоран Гаврилов од Кочани е еден од добитниците на научните стипендии за 2022 година, кои германската фондација Бајер ги доделува на студенти-истражувачи на магистерски или докторски студии. 25-годишниот магистер по фармација е меѓу 14-те добитници на Ото Бајер стипендијата што се доделува за откривање на лекови, а ја добил како дел од тимот што развива третман за синдромот на...

Анѓушев: Oсум нови компании влегоа во ТИРЗ со нула денари потрошени за промоција

Во изминатите месеци, осум нови компании влегоа во фаза на реализација на своите проекти во Технолошко-индустриските равојни зони (ТИРЗ), информираше денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. - Вкупно планираните инвестиции се околу 73,5 милиони евра и планирано е отворање на над 1.500 нови работни места во наредните години. А треба да знаеме дека сето тоа е направено со нула денари трошок...

Индустриското производство во ноември е зголемено за 4,1 отсто во однос на лани

Индустриското производство во ноември, е зголемено за 4,1 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Од јануари до ноември пак, индустриското производство е зголемено минимално, од 0,5 проценти во однос на истиот период лани. Зголемување на производството има кај преработувачката индустрија каде што се бележи пораст од 5,7 проценти. Во овој сектор, најголемо зголемување на производството има кај прехранбените...

Хакери нападнале 100 компании во САД

Нова група хакери, кои повеќе од една година упаѓале во електронската пошта на шефови на повеќе од сто компании, идентификувала американската компанија за информатичка безбедност „Фајр ај“ (Fire Eye). Според информацијата, тие најверојатно тоа го правеле за да манипулираат со берзански операции. Групата е наречена ФИН4, а напаѓале електронски пораки на лицата за кои се претпоставувало дека учествуиваат во фузирање и во придобивање...

Студентите што користат стипендии од утре ќе можат да ги продолжат истите

Министерството за образование и наука (МОН) извести дека сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за...